Με αυτούς τους τρεις τρόπους ο εγκέφαλός σου δε θα «γεράσει» ποτέ

Με αυτούς τους τρεις τρόπους ο εγκέφαλός σου δε θα «γεράσει» ποτέ

Οι επιλογές στον τρόπο ζωής διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και όχι τόσο τα σχετικά συμπληρώματα διατροφής που αυτήν την περίοδο είναι πολύ της μόδας

Αυτές οι τρεις που θα διαβάσετε παρακάτω αποτελούν ευρήματα των νευροψυχολόγων και μακροπρόθεσμα έχουν φανεί ότι αποδίδουν. Οπότε δώστε βάση και μάθετε τι βοηθάει τον εγκέφαλο (εκεί δηλαδή που κατοικεί η μνήμη, η λογική, η κρίση) να παραμένει θαλερός μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Η πρώτη είναι η σωματική δραστηριότητα. Με απλά λόγια, η άσκηση σε τακτική βάση έχει εντυπωσιακές επιδράσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου. Ναι, όντως καθαρίζει το μυαλό, βάζει τα πράγματα στη θέση τους, οξύνει την κρίση. Γνωρίζουμε ότι άτομα που ασκούν μέτρια δραστηριότητα τουλάχιστον για 20 – 30 λεπτά την ημέρα τείνουν να έχουν καλύτερες γνωστικές ικανότητες όπως η προσοχή, η μνήμη και η εκτελεστική λειτουργία. Η άσκηση μας βοηθά να αναπτύσσουμε και να ενισχύουμε τα εγκεφαλικά κύτταρα σε περιοχές όπως ο ιππόκαμπος και ο μετωπικός λοβός -οι περιοχές που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουμε, θυμόμαστε και επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες. Υπάρχουν επίσης αναμφισβήτητα στοιχεία ότι η τακτική άσκηση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας. Και αυτό ισχύει ακόμη και αν είστε στη μέση ηλικία και ξεκινήσετε τώρα μια ρουτίνα άσκησης. Θα ωφεληθείτε πνευματικά.

Η δεύτερη είναι η κοινωνική δραστηριότητα και η αφιέρωση σε κάποιο σκοπό. Είμαστε εγγενώς κοινωνικά πλάσματα και η κοινωνική δραστηριότητα μας βοηθά να νιώθουμε συνδεδεμένοι με τους άλλους και να μειώνουμε το άγχος. Οι άνθρωποι που κοινωνικοποιούνται συχνότερα έχουν ισχυρότερες γνωστικές δεξιότητες και είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ από εκείνους που ζουν πιο απομονωμένα, με ελάχιστους φίλους και μικρό κύκλο γνωριμιών. Μπορείτε λόγου χάρη να γραφτείτε σε μια λέσχη χορού και μέσω των βραδινών εξόδων για χορό να γνωρίσετε κόσμο, να διασκεδάσετε και να κρατήσετε το μυαλό σας νεανικό!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η τρίτη είναι η πνευματική δραστηριότητα. Η νοητική διέγερση προέρχεται από πολλές πηγές. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν την ανάγνωση, το λύσιμο σταυρόλεξων, το παίξιμο κάποιου μουσικού οργάνου και την απαιτητική εργασία (π.χ. να είσαι Πρόεδρος των ΗΠΑ). Τα άτομα που μένουν διανοητικά ενεργά έχουν βρεθεί ότι έχουν καλύτερη μνήμη, πνευματική ευελιξία και ταχύτητα νοητικής επεξεργασίας και έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Η αύξηση της καθημερινής σας «δόσης» ψυχικής δραστηριότητας είναι επίσης μια μεγάλη ιδέα που προάγει τον επιδιωκόμενο σκοπό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.