«Μην μένετε σπίτι – Κάνει κακό – Θα αρρωστήσετε»! – H σουηδική απάντηση στον κορωνοϊό

«Μην μένετε σπίτι – Κάνει κακό – Θα αρρωστήσετε»! – H σουηδική απάντηση στον κορωνοϊό

«Μην μένετε στο σπίτι! Είναι επικίνδυνο» διακηρύσσει το μοντέλο τύπου «Ανοσίας Αγέλης» που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Σουηδίας κι ενώ η χώρα μετρά 62 νεκρούς και o αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.536.

Δεν τους απασχολεί γιατί είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με τους θανάτους από επιδημικές ασθένειες, όπως η γρίπη και δείχνουν αποφασισμένοι και έτοιμοι να ανθέξουν εκατοντάδες θανάτους από τον κορωνοϊό, αλλά όχι να θυσιάσουν την κοινωνική και οικονομική τους ζωή.

Με πληθυσμό όσο και η Ελλάδα, η Σουηδία εκτείνεται σε σχεδόν τετραπλάσια έκταση, αν και ο πληθυσμός είναι συγκεντρωμένος στα νότια.

Μπαρ και καταστήματα παραμένουν ανοιχτά με τις αρχές της χώρας να ενθαρρύνουν τους πολίτες να βγαίνουν έξω την ώρα που οι Ελληνες και πολλοί Ευρωπαίοι βρίσκονται σε καραντίνα.

Για τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και σαφή: «Ο ιός εξαπλώνεται όλο και περισσότερο. Η ζωή, η υγεία και οι θέσεις εργασίας τίθενται σε κίνδυνο. Στο εξής περισσότεροι άνθρωποι θα νοσήσουν και περισσότεροι θα πουν το τελευταίο αντίο στους ανθρώπους τους. αλλά η λύση δεν είναι να μείνουμε στο σπίτι», είπε το βράδυ της Κυριακής σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το έθνος, αντιγράφοντας τα λόγια του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Και την στιγμή που στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στην Ιταλία, την Ισπανία και την Γαλλία, αλλά και στην Γερμανία και αλλού, οι υπεύθυνοι της υγείας και οι πολιτικοί, λένε στους πολίτες «Να μένουν στο σπίτι» στην Σουηδία, την τελευταία χώρα που τηρεί πιστά το μοντέλο της Ανοσίας Αγέλης, αφού Βρετανία και Ολλανδία, υποχώρησαν στις γαλλικές απειλές ακόμα και εδαφικού αποκλεισμού τους και έχουν αλλάξει την βασική κατευθυντήρια γραμμή τους, οι Σουηδοί αξιωματούχοι παροτρύνουν τους πολίτες της χώρας να βγουν έξω και να απολαύσουν τον ήλιο!

«Πάρτε έναν φίλο και περπατήστε κρατώντας απόσταση ενός μέτρου ο ένας από τον άλλο. Μην αγκαλιάζεστε. Είναι κακό για την υγεία σας να κάθεστε στο σπίτι», δήλωσε ο Σουηδός επιδημιολόγος και σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Γιόχαν Τζιζέσκε στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «SVT», ένας άνθρωπος που πολύ θα θέλαμε να τον είχαμε στην Ελλάδα αντί για το κινεζόπληκτο δόγμα του «Μένουμε σπίτι» το οποίο δεν έχει προσφέρει τίποτα απολύτως σε Ιταλία και Ισπανία, όπως αποδεικνύεται από τις εκατόμβες νεκρών.

Τα δημοτικά σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί είναι ανοιχτοί και απλά η κυβέρνηση συμβουλεύει όσους έχουν συμπτώματα ή είναι άρρωστοι απλώς να μην μετακινούνται καθόλου και να ενημερώνουν τις αρχές.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο δημόσιος βίος στη σκανδιναβική χώρα λειτουργεί όπως και πριν.

Οι πολίτες καλούνται απλώς να παραμένουν σπίτια τους, να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις και να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές με ηλικιωμένους.

Εστιατόρια και καταστήματα παραμένουν ανοιχτά, η είσοδος Ευρωπαίων πολιτών στη Σουηδία εξακολουθεί να επιτρέπεται, όπως και εκδηλώσεις έως και 500 ατόμων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ενόψει των διακοπών του Πάσχα τα χιονοδρομικά κέντρα ετοιμάζονται να πλημμυρίσουν από κόσμο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.