
Τα πάντα στην κυριολεξία μελετούν οι επιστήμονες προκειμένου να καταφέρουν να νικήσουν την πανδημία. Τελευταία ελπίδα τα… λάμα!
Το λάμα «Winter» ίσως κρύβει ένα σημαντικό όπλο κατά του κορωνοϊού.
Το τετράχρονο θηλαστικό με τα σοκολατί πόδια επέλεξαν ερευνητές στο Βέλγιο όπου ζει, συμμετέχοντας σε μελέτες για κορωνοϊούς – συμπεριλαμβανομένου του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (Sars) και του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (Mers).
Ανακαλύπτοντας ότι τα αντισώματά του έβαζαν φρένο στις λοιμώξεις αυτές, οι επιστήμονες θεώρησαν ότι τα ίδια αντισώματα θα μπορούσαν επίσης να εξουδετερώσουν τον νέο ιό που προκαλεί η νόσος Covid-19. Τελικά επιβεβαιώθηκαν οι θεωρίες τους δημοσιεύοντας τα αποτελέσματά τους στην ιατρική επιθεώρηση «Cell».
Οι επιστήμονες έχουν από καιρό στραφεί σε λάμα για έρευνα αντισωμάτων. Την τελευταία δεκαετία, για παράδειγμα, οι επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει αντισώματά του στην έρευνα για τον ιό HIV και τη γρίπη, βρίσκοντας πολλά υποσχόμενες θεραπείες και για τους δύο ιούς.
Οι άνθρωποι παράγουν μόνο ένα είδος αντισώματος, κατασκευασμένο από δύο τύπους πρωτεϊνικών αλυσίδων – βαριά και ελαφριά – που μαζί σχηματίζουν σχήμα Υ. Τα λάμα, όμως, παράγουν δύο τύπους αντισωμάτων.
Ένα από αυτά τα αντισώματα είναι παρόμοιο σε μέγεθος και σύσταση με τα ανθρώπινα αντισώματα. Αλλά το άλλο είναι πολύ μικρότερο, περίπου 25% του μεγέθους των ανθρώπινων αντισωμάτων. Το αντίσωμα του λάμα εξακολουθεί να σχηματίζει ένα Υ, αλλά οι βραχίονές του είναι πολύ μικρότεροι επειδή δεν έχει πρωτεΐνες ελαφριάς αλυσίδας. Αυτό το πιο μικρό αντίσωμα μπορεί να φέρει τη λύση έναντι στον κορωνοϊό.
«Μπορεί μάλιστα να συνδεθεί ή να «συγχωνευτεί» με άλλα αντισώματα», όπως δήλωσε ο Μοριακός Βιολόγος Χαβιέρ Σέλενς.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το αντίσωμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προληπτική θεραπεία, για παράδειγμα κάνοντας ένεση σε άτομο που δεν έχει ακόμη προσβληθεί από τον ιό. Τα αποτελέσματα της θεραπείας δεν θα ήταν μόνιμα, αλλά διάρκειας μόνο ενός ή δύο μηνών.
Αλλά θα μπορούσε η θεραπεία να χορηγηθεί και αμέσως μετά τη μόλυνση του ατόμου:
Τα αντισώματα θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία κάποιου που είναι ήδη άρρωστος προκειμένου να μειωθεί η σοβαρότητα της νόσου.
Ένας από τους συντάκτες της έρευνας, ο Ντάνιελ Ραπ του Πανεπιστημίου του Τέξας, πιστεύει ότι η θεραπεία θα μπορούσε να χορηγηθεί μέσω μιας εισπνεόμενης συσκευής.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.