ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κασσελάκης θα τα «κουτσοκαταφέρει» στις ευρωκάλπες , ο Κούλης θα μείνει πρωθυπουργός, έτσι ή αλλιώς. Αυτόν τον Ανδρουλάκη λυπάμαι...

Κορωνοϊός: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα χορηγήθηκε πλάσμα σε δύο ασθενείς σε «Ευαγγελισμό» και «Αττικόν» (upd)

Κορωνοϊός: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα χορηγήθηκε πλάσμα σε δύο ασθενείς σε «Ευαγγελισμό» και «Αττικόν» (upd)

(Αρχικό κείμενο 10:21) Για πρώτη φορά στην Ελλάδα χορηγήθηκε πλάσμα, από ανθρώπους που ξεπέρασαν τον κορωνοϊό, σε ασθενείς που νοσούν, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μπορεί αυτό να αποτελέσει μία αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδο.

Σε ολόκληρο τον πλανήτη η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι η προσέγγιση αυτή είναι ελπιδοφόρα και πιθανώς να φέρει θεραπεία για τη νόσο.

Η επιστημονική ομάδα που έχει ξεκινήσει την πειραματική μελέτη, έχει ελέγξει δείγματα από 95 ασθενείς που νόσησαν με κορωνοϊό και ιάθηκαν και πλέον επειδή έχουν αναπτύξει αντισώματα δεν μπορούν να ξανακολλήσουν τον ιό ή να τον μεταδώσουν.

​Από τους 95 αυτούς ασθενείς, οι 37 έχουν κάνει ήδη πλασμαφαίρεση δίνοντας το πολύτιμο υλικό με τα αντισώματα προς χρήση.

Όπως δηλώνει σε ιστοσελίδα, ο κ.Ευάγγελος Τέρπος, Καθηγητής Αιματολογίας στη Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Μονάδας Αυτόλογης Μεταμόσχευσης στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» όπου γίνεται και συλλογή πλάσματος, ήδη έχει γίνει χορήγηση πλάσματος σε δύο ασθενείς στο Αττικόν και τον Ευαγγελισμό.

Η χορήγηση πλάσματος με σκοπό τη θεραπεία γίνεται ανά δύο ημέρες σε τρεις δόσεις, ενώ όπως εξηγεί ο κ. Τέρπος, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς είναι υπό στενή παρακολούθηση ώστε να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

​Πάντως η συλλογή πλάσματος από εθελοντές δότες γίνεται ταυτόχρονα με τη χορήγηση σε πάσχοντες, ενώ με βάση τα κριτήρια της μελέτης που είναι σε εξέλιξη, θα γίνει συνολικά χορήγηση αντισωμάτων σε 60 ασθενείς ώστε να διαπιστωθεί επιστημονικά εάν η μέθοδος μπορεί να φέρει ελπίδα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Για να χορηγήσουν οι ειδικοί τα αντισώματα σε ασθενείς θα πρέπει να είναι νέοι νοσηλευόμενοι μέσα στις πρώτες τρεις ημέρες, πριν δηλαδή να έχουν διασωληνωθεί. Αυτό αποτελεί και βασικό κριτήριο για τη θεραπευτική διαδικασία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Να σημειωθεί ότι η μελέτη για την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων διεξάγεται σε τέσσερα νοσοκομεία: Στο Αττικόν, τον Ευαγγελισμό, το Σωτηρία και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (Ρίο).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.