Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προετοιμάζεται να υποδεχτεί τυχόν εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προετοιμάζεται να υποδεχτεί τυχόν εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Τις μεθόδους με τις οποίες θα αξιολογήσει τα πιθανά εμβόλια κατά του κορωνοϊού πριν και μετά τη διάθεσή τους στην ευρωπαϊκή αγορά προετοιμάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Όπως ανακοίνωσε, θα δρομολογήσει «ανεξάρτητη έρευνα» προκειμένου να προετοιμασθεί για την αποτελεσματική επίβλεψη των πιθανών εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 πριν και μετά τη διάθεσή τους στην ευρωπαϊκή αγορά.

Για να δοθεί έγκριση θα πρέπει να υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία

«Προκειμένου να εγκρίνει οποιοδήποτε εμβόλιο κατά του Covid-19, ο EMA θα πρέπει να διαθέτει αξιόπιστα στοιχεία από κλινικές δοκιμές σχετικά με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα αυτού του εμβολίου», δήλωσε ο Οργανισμός της ΕΕ στο δελτίο Τύπου του.

«Μόλις κυκλοφορήσουν στην αγορά, τα εγκεκριμένα εμβόλια θα παρακολουθούνται στενά από τον οργανισμό», πρόσθεσε ο EMA.

Ο Οργανισμός με έδρα το Άμστερνταμ έχει ορίσει το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης (κεντρική Ολλανδία) «για να διεξάγει τις προπαρασκευαστικές έρευνας», ιδίως όσον αφορά τις μεθόδους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ελέγχεται η χρήση τέτοιων εμβολίων.

Οι ερευνητές θα είναι υπεύθυνοι για την παροχή «πρόσθετων πληροφοριών σχετικά με την κλινική πρακτική» πριν την έγκριση εμβολίων δια της μεθόδου των κλινικών δοκιμών και κατόπιν «απρογραμμάτιστων αναφορών».

Στόχος είναι η δημιουργία ευρωπαϊκής υποδομής

Ο EMA με αυτόν τον τρόπο ευελπιστεί πως θα «διασφαλισθεί η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής υποδομής για την αποτελεσματική παρακολούθηση των εμβολίων Covid-19 στον πραγματικό κόσμο, αμέσως μόλις εγκριθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τα πρώτα πορίσματα της έρευνας αναμένονται τον Αύγουστο, με τα τελικά αποτελέσματα να είναι διαθέσιμα έως τα τέλη του έτους, ανακοίνωσε ο ευρωπαϊκός οργανισμός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο EMA είχε εκφράσει την εκτίμηση στα μέσα Μαΐου πως, στο πιο «αισιόδοξο» σενάριο, ένα εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέσα σε έναν χρόνο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.