ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Είστε ξενύχτηδες; Τότε κινδυνεύετε από διαβήτη

Είστε ξενύχτηδες; Τότε κινδυνεύετε από διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης αναφέρεται σε μια ομάδα ασθενειών που επηρεάζουν τον τρόπο που το σώμα χρησιμοποιεί το σάκχαρο του αίματος.

Η γλυκόζη είναι ζωτικής σημασίας για τη υγεία, αφού είναι πολύ σημαντική πηγή ενέργειας για τα κύτταρα που αποτελούν τους μύες και τους ιστούς. Είναι, επίσης, κύρια πηγή καυσίμου για τον εγκέφαλό σας. Ο διαβήτης τύπου 2 αφορά σχεδόν στο 90% των ατόμων με διαβήτη και πολύ συχνά σχετίζεται με την παχυσαρκία.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, σε συνεργασία του πανεπιστημίου του Λέστερ και του πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, οι συνήθειες του ύπνου συνδέονται με το διαβήτη τύπου 2.

Ο χρονότυπος αποτελεί τον όρο με τον οποίο οι επιστήμονες αναφέρονται στις συνήθειες αναφορικά με τον ύπνο. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο «νυχτερινός χρονότυπος» -ο ύπνος πολύ αργά το βράδυ- σχετίζεται με την καθιστική ζωή και τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Στην έρευνα μελετήθηκαν 635 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι χρησιμοποίησαν επιταχυνσιόμετρο για επτά ημέρες, προκειμένου να καταγραφεί ο χρόνος και η ένταση διαφορετικών σωματικών δραστηριοτήτων όπως ο ύπνος, η ανάπαυση και η συνολική σωματική δραστηριότητα.

Το 25% των συμμετεχόντων ήταν πρωινοί τύποι (πήγαιναν για ύπνο κατά μέσο όρο στις 22:52 και ξυπνούσαν νωρίς το πρωί), το 23% ανήκαν στους νυχτερινούς τύπους (πήγαιναν για ύπνο κατά μέσο όρο στις 00:36 και ξυπνούσαν αργά το πρωί), ενώ το 52% δεν είχε συγκεκριμένες συνήθειες ύπνου.

Τα ευρήματα θεωρούνται σημαντικά, γιατί μια μικρή αλλαγή στην καθημερινή ρουτίνα του ύπνου μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία. Εκτιμάται ότι 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες είναι υπέρβαροι και 650 εκατομμύρια από αυτούς παχύσαρκοι, ενώ ο παγκόσμιος επιπολασμός του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας συνεχίζει να αυξάνεται.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Τζόσεφ Χένσον, στάθηκε στην ανάγκη σημαντικών παρεμβάσεων ώστε οι άνθρωποι να υιοθετούν ένα δραστήριο τρόπο ζωής. Ειδικά για τους νυχτερινούς τύπους, που η σωματική τους δραστηριότητα ήταν κατά 56% λιγότερη από αυτούς που είχαν πρωινό χρονότυπο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο για τους ασθενείς με διαβήτη, συμβάλλοντας στη διατήρηση υγιούς βάρους και αρτηριακής πίεσης, καθώς και στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.