
Αρκετά εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα έρευνας που πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Αυστραλία, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι έχουν «μικροεξέλιξη», με αποτέλεσμα να μην έχουν συγκεκριμένα δόντια και με μια επιπλέον αρτηρία στα χέρια τους.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι άνθρωποι εξελίσσονται γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη περίοδο τα τελευταία 250 χρόνια. Όλο και περισσότερα μωρά έρχονται πλέον στον κόσμο με μικρότερα πρόσωπα και σαγόνια και επιπλέον οστά στα άκρα τους.
Η επιπλέον αρτηρία είναι μια διάμεση αρτηρία που σχηματίζεται για πρώτη φορά στη μήτρα και χρησιμεύει ως το κύριο αγγείο που παρέχει αίμα στο αντιβράχιο και το χέρι. Αυτή η αρτηρία εξαφανίζεται μόλις αναπτυχθούν οι ακτινικές και ωλένιες αρτηρίες, αν και πλέον ένας στους τρεις ανθρώπους τη διατηρεί για όλη του τη ζωή.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία από την εμφάνιση της συγκεκριμένης αρτηρίας, η οποία δίνει αυξημένη παροχή αίματος στο χέρι
«Αυτή είναι η μικροεξέλιξη στους σύγχρονους ανθρώπους», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Maciej Henneberg.
«Η διάμεση αρτηρία είναι ένα τέλειο παράδειγμα του πώς εξελισσόμαστε ακόμα, επειδή οι άνθρωποι που γεννήθηκαν πιο πρόσφατα έχουν μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης αυτής της αρτηρίας σε σύγκριση με τους ανθρώπους από προηγούμενες γενιές».
Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Anatomy, οι άνθρωποι που θα γεννηθούν σε 80 χρόνια από τώρα θα έχουν διάμεση αρτηρία εάν συνεχιστεί η τάση της μικροεξέλιξης, ανέφερε το Science Focus του BBC.
Εν τω μεταξύ, οι φρονιμίτες μπορεί να αποτελέσουν παρελθόν. Μικρότερα πρόσωπα σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερα περιθώρια για τα δόντια – αν και η απουσία του φρονιμίτη μπορεί να αποδοθεί επίσης σε αυξημένη ικανότητα μασήματος των τροφίμων.
«Αυτό συμβαίνει στην πάροδο του χρόνου καθώς έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε φωτιά και να επεξεργαζόμαστε τα τρόφιμα περισσότερο», δήλωσε ο Δρ Teghan Lucas από το Πανεπιστήμιο Flinders στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας. “Πολλοί άνθρωποι γεννιούνται απλώς χωρίς φρονιμίτες.”
Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες εξέτασαν το ποσοστό διατήρησης ορισμένων μερών του σώματος και ανέλυσαν πτώματα ανθρώπων που γεννήθηκαν τον 20ο αιώνα.
Διαπίστωσαν ότι μερικοί άνθρωποι γεννήθηκαν επίσης με επιπλέον οστά στα χέρια και τα πόδια τους ή με ασυνήθιστες συνδέσεις δύο ή περισσότερων οστών στα πόδια τους.
«Πολλοί πίστευαν ότι οι άνθρωποι έχουν σταματήσει να εξελίσσονται. Ωστόσο, η μελέτη μας δείχνει ότι συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε – γρηγορότερα από οποιαδήποτε περίοδο τα τελευταία 250 χρόνια», δήλωσε ο Lucas.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.