Με αυτές τις 7 τροφές θα… προλάβετε την τερηδόνα στα δόντια

Με αυτές τις 7 τροφές θα… προλάβετε την τερηδόνα στα δόντια

Όπως είναι γνωστό η τερηδόνα καταστρέφει το σμάλτο, την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών, και δημιουργεί τρύπες στα δόντια.

Η ζάχαρη αποτελεί κύριο παράγοντα εμφάνισης της τερηδόνας. Τα μικρόβια που φυσιολογικά υπάρχουν στο στόμα, τρέφονται από τους υδατάνθρακες (σάκχαρα) των τροφών, προσκολλώνται στα δόντια και παράγουν οργανικά οξέα που τα καταστρέφουν.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (ADA), για να προλάβετε την τερηδόνα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας πρωί και βράδι, να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα, να κάνετε τακτικά καθαρισμό και να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή, χωρίς ζάχαρη.

Δείτε ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να προλάβετε την τερηδόνα:

Μήλα: Προκαλούν την παραγωγή σάλιου που καθαρίζει τα δόντια, ενώ τα φλαβονοειδή που περιέχουν αναστέλλουν την ανάπτυξη των βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα, όπως έδειξαν σχετικές μελέτες.

Τυρί: Κάνει το περιβάλλον του στόματος πιο αλκαλικό, εξουδετερώνοντας τα οξέα που παράγονται από τους μικροοργανισμούς της οδοντικής πλάκας και οδηγούν στη φθορά των δοντιών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα του pH του στόματος, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος διάβρωσής τους.

Κακάο: Περιέχει πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών στη στοματική κοιλότητα και βοηθούν στη σκλήρυνση και ενδυνάμωση του σμάλτου των δοντιών. Το ίδιο ισχύει για τον καφέ και το τσάι.

Μύρτιλλα: Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αντιμικροβιακή δράση και προλαμβάνουν την τερηδόνα. Τα φλαβονοειδή των μούρων εμποδίζουν τα βακτήρια να κολλήσουν στην επιφάνεια των δοντιών. Είναι ο ίδιος μηχανισμός που εμποδίζει το βακτήριο e.coli να προσκολληθεί στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης, προκαλώντας λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Μελέτη έδειξε ότι μειώνουν τα βακτήρια που υπάρχουν στο σάλιο και ευνοούν την τερηδόνα.

Φιστίκια: Τόσο τα φιστίκια όσο και το φιστικοβούτυρο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι επιστήμονες συστήνουν ωστόσο να τρώτε τροφές που πρέπει να τις μασάτε, καθώς έτσι μειώνεται η συσσώρευση πλάκας στα δόντια. Τα φιστίκια είναι μία από τις καλύτερες τροφές για την πρόληψη της τερηδόνας.

Μαύρο τσάι: Τα αντιοξειδωτικά του τσαγιού (φλαβονοειδή και κατεχίνες) καταπολεμούν δύο είδη βακτηρίων που σχετίζονται με την τερηδόνα και την ουλίτιδα, τον στρεπτόκοκκο mutans και τον γαλακτοβάκιλλο. Όταν αυτά αλληλεπιδράσουν με τους υδατάνθρακες που υπάρχουν στις τροφές, παράγουν ένα οξύ που διαλύει την αδαμαντίνη, την εξωτερική προστατευτική στοιβάδα των δοντιών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κεφίρ / γιαούρτι: Το γιαούρτι περιέχει ασβέστιο και φώσφορο, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των δοντιών. Αυτά τα δύο μέταλλα συχνά καταστρέφονται από τα οξέα του στόματος. Το κεφίρ είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, μαγνήσιο, ριβοφλαβίνη (Β2), φυλλικό οξύ και Β12. Μελέτη σε τρίχρονα παιδιά έδειξε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση συνδέεται με λιγότερες κοιλότητες στα δόντια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.