Βρετανός επιστήμονας: «Ασθένεια Χ είναι η επόμενη πανδημία – Και πριν 4 χρόνια το είχαμε πει και ήρθε ο κορωνοϊός»

Βρετανός επιστήμονας: «Ασθένεια Χ είναι η επόμενη πανδημία – Και πριν 4 χρόνια το είχαμε πει και ήρθε ο κορωνοϊός»

Την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης δίνει «μάχη» με τον νέο κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του, έρχονται στο «φως» προβλέψεις λοιμωξιολόγων για νέα και μάλιστα πιο θανατηφόρα πανδημία.

Κορυφαίος Βρετανός επιστήμονας προειδοποιεί ότι μια άλλη «ασθένεια X» που προκαλεί πανδημία μπορεί να είναι κοντά και το θέμα είναι «πότε, όχι αν».

Ο Mark Woolhouse, καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, σε ομιλία του το 2017, είχε αναφέρει πως στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έκαναν λόγο για την «Ασθένεια Χ», η οποία ήταν ο μεγάλος τους φόβος.

«Σκεφτήκαμε ότι η επόμενη αναδυόμενη πανδημία μπορεί να είναι ένας ιός για τον οποίο δεν γνωρίζουμε ακόμη – ειλικρινά πιστεύαμε ότι αυτό ήταν το πιο πιθανό σενάριο». Μάλιστα, ο Γουλχάουζ είπε ότι σε μια συνάντηση οι εμπειρογνώμονες είχαν εξετάσει ποια θα μπορούσε να είναι η ασθένεια Χ και μια πιθανότητα που προέκυψε ήταν ένας νέος κορωνοϊός που θα συνδεόταν με τον Mers ή τον Sars.

«Πραγματικά δεν θα μπορούσε να είναι πιο ακριβές. Αυτός ο νέος ιός σχετίζεται τόσο στενά με τον Sars», πρόσθεσε ο καθηγητής. Όταν ερωτήθηκε αν η επόμενη ασθένεια X θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι κοντά, είπε «φυσικά» και πρόσθεσε ότι το θέμα είναι «πότε, όχι αν». «Δεν μπορούμε να πούμε το πότε βέβαια. Ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο εμφανίζεται ένας ιός είναι πάντα εξαιρετικά απρόβλεπτος», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας-Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Μαρκ Γουλχάουζ, τονίζει πως είναι δύσκολο να πούμε πότε μπορεί να κάνει την εμφάνισή της μια τέτοια ασθένεια, αναφέροντας ότι ακριβής μηχανισμός δεν μπορεί να προβλεφθεί.

«Έχουμε την αίσθηση πως η επόμενη πανδημία, την οποία δεν έχουμε ζήσει ακόμα, θα είναι πολύ χειρότερη», δήλωσε σε συνέντευξή του στο PA ο Woolhouse.

Όταν ρωτήθηκε για την ύπαρξη της… μυθικής «Ασθένειας Χ», την οποία αναφέρουν όλο και συχνότερα οι επιστήμονες, απάντησε: «Φυσικά. Δεν λέμε ποια αν, λέμε πότε θα συμβεί. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια τι θα συμβεί αλλά με μαθηματική ακρίβεια θα συμβεί. «Το θέμα είναι “πότε και όχι αν” θα εμφανιστεί η επόμενη πανδημία», τονίζει χαρα.

Σύμφωνα με τον Woolhouse, κάθε χρόνο οι επιστήμονες ανακαλύπτουν έναν ή δύο ιούς που μεταφέρονται στον άνθρωπο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο καθηγητής Jean-Jacques Muyembe Tamfum, ένας εκ των επιστημόνων που ανακάλυψαν τον Έμπολα, είχε δηλώσει και εκείνος πως σύντομα η ανθρωπότητα θα βρεθεί απέναντι στην «Ασθένεια Χ».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.