ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Aυτές είναι οι τροφές που βοηθούν στην πρόληψη της νόσου

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Aυτές είναι οι τροφές που βοηθούν στην πρόληψη της νόσου

Η σκλήρυνση κατά πλάκας, συμβαίνει όταν φθείρεται σταδιακά η μυελίνη, η λιπαρή εξωτερική επίστρωση των νευρικών ινών που επιτρέπει τη μεταφορά σημάτων από και προς τον εγκέφαλο.

Αν και οι βαθύτερες αιτίες της σκλήρυνσης κατά πλάκας παραμένουν ασαφείς, η νόσος θεωρείται αποτέλεσμα της επίθεσης του ανοσοποιητικού συστήματος στη μυελίνη, με αποτέλεσμα τη σταδιακή καταστροφή της.

Όταν η καταστροφή της μυελίνης είναι πια προχωρημένη, διακόπτεται η ομαλή μεταφορά σημάτων που ρυθμίζουν τις πέντε αισθήσεις, καθώς και την κίνηση.

Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ακριβές σημείο και τη σοβαρότητα των βλαβών που έχει υποστεί η μυελίνη. Μερικά από τα τυπικά συμπτώματα της νόσου είναι τα εξής: προβλήματα όρασης, απώλεια κινητικού συντονισμού και ισορροπίας, δυσκολίες στην ομιλία, μούδιασμα, τρέμουλο, δυσκολία συγκέντρωσης, αποδυνάμωση της μνήμης, κόπωση και παράλυση.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο η διάγνωση είναι συχνότερη στις ηλικίες 20-50 ετών. Επίσης, η αυτοάνοση νόσος είναι τρεις φορές συχνότερη στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άντρες.

Στους βασικούς περιβαλλοντικούς κινδύνους που συνδέονται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, συγκαταλέγονται το κάπνισμα και τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό.

Τι ισχύει όμως για τη διατροφή;

Ερευνητές που εξέτασαν την επίδραση της διατροφής στην απομυελίνωση του κεντρικού νευρικού συστήματος, η οποία αποτελεί συχνά το πρώτο στάδιο της σκλήρυνσης, σύγκριναν μια διατροφή δυτικού τύπου πλούσια σε γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά και κόκκινο κρέας με μια υγιεινή διατροφή.

Οι αναλύσεις των ερευνητών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση υγιεινών τροφών συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο απομυελίνωσης.

Συγκεκριμένα, συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες υγιεινών τροφών, όσοι κατανάλωναν τις μεγαλύτερες είχαν περίπου 50% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με απομυελίνωση.

Οι τροφές αυτές είναι οι εξής:

Ψάρια

Αυγά

Κοτόπουλο

Όσπρια

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Λαχανικά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.