ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μ.Δερμιτζάκης: «Το lockdown δεν πετυχαίνει – Ο κόσμος βρίσκει ”παραθυράκια”»

Μ.Δερμιτζάκης: «Το lockdown δεν πετυχαίνει – Ο κόσμος βρίσκει ”παραθυράκια”»

Την άποψη ότι αυτό το lockdown είναι κάτω από τις προσδοκίες όσων το αποφάσισαν» εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στην Γενεύη, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Στη συνέχει συμπληρώνει: «Αυτή η συνταγή δεν δείχνει να πετυχαίνει. Όλα φυσικά έχουν να κάνουν με το πως λειτουργεί το κοινό. Υπάρχουν απ’ ο, τι φαίνεται παραθυράκια που ο κόσμος τα εκμεταλλεύεται στο έπακρο. Στην ουσία, δεν υπάρχει απομόνωση, ο κόσμος βρίσκει τον τρόπο να βρίσκεται σε άλλους χώρους. Υπάρχουν συναναστροφές».

Κατά τον ίδιο, άλλο ένα ζητούμενο είναι αν η τηλεργασία είναι στο μάξιμουμ και αν αυτό τηρείται. Το πιο βασικό ερώτημα που πρέπει όμως να απαντηθεί για τον κ. Δερμιτζάκη είναι αν τελικά αυτό το lockdown ταιριάζει στην νοοτροπία, την ψυχοσύνθεση και την καθημερινότητα των Ελλήνων. H άποψη του ίδιου είναι πως δεν ταιριάζει.

«Δε θα μας σώσουν οι διπλές μάσκες»

Όπως εξηγεί: «Αν δεν υπάρχει κάποιου είδους αποσυμπίεση για τον κόσμο δεν θα μπορεί να πετυχαίνει και το lockdown. Κάθε κουλτούρα, κάθε χώρας, χρειάζεται και διαφορετική διαχείριση. Είναι λοιπόν η διαχείριση της πανδημίας που πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα. Ούτε οι μεταλλάξεις είναι υπεύθυνες για αυτό που συμβαίνει τώρα, ούτε οι διπλές μάσκες θα μας σώσουν. H πανδημία είναι θέμα κοινωνικό και ανάλογη πρέπει να είναι η αντιμετώπισή της».

Όπως συνεχίζει να εξηγεί, αυτό που χρειάζεται πια είναι μια πολυπαραγοντική αντιμετώπιση. «Τα lockdown δεν μπορούν να έχoυν μόνο υγειονομικά χαρακτηριστικά. O απλοικός τρόπος και οι διαταγές δεν αρκούν» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως τα μέτρα πρέπει να προσαρμοστούν στις υποδομές, τη ψυχολογία και την οικονομία του ελληνικού κράτους και άρα η επιτροπή να μην απαρτίζεται μόνο από λοιμωξιολόγους αλλά και από επιστήμονες και ειδικούς και από άλλους χώρους.

«Αργεί ακόμα η κανονικότητα»

Ο ίδιος μάλιστα έδωσε και ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, λέγοντας πως αν τα καφέ μπορούσαν να είναι ανοιχτά με σωστή διαχείριση του κόσμου στους εξωτερικούς χώρους θα αποφεύγαμε το συνωστισμό στα σπίτια, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Στην Ελβετία όπου διαμένει ο κ. Δερμιτζάκης, o κόσμος όπως λέει, δεν έχει την ανάγκη να πιεί έναν καφέ μετά τη δουλειά του, στην Ελλάδα όμως αυτή η ανάγκη είναι ισχυρή.

Αν πάντως δεν αλλάξει μορφή το lockdown και με τον κόσμο πια να έχει κουραστεί καταφανώς, ο κος Δερμιτζάκης θεωρεί πως στην ουσία ο ορίζοντας μας για επιστροφή στην κανονικότητα είναι ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης και αυτό ακόμα αργεί.

«Δεν έγιναν πολλά τεστ»

Από τη μεριά του ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής για τη διαχείριση του κορονοϊού στην Ελλάδα, θεωρεί πως είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε για αποτυχία αυτού του lockdown. «Ούτε στο προηγούμενο lockdown είχαν πέσει τα κρούσματα μέσα σε 15 ημέρες», μας λέει χαρακτηριστικά.

Ένας επιπρόσθετος λόγος που ο ίδιος δεν θέλει να μιλήσει για αποτυχία η επιτυχία αυτού του τελευταίου lockdown είναι πως καθώς την περασμένη εβδομάδα δεν έγιναν πολλά τεστ και η συνολική παρατήρηση της πανδημίας έμεινε πίσω λόγω της κακοκαιρίας «Μήδειας», προκλήθηκε μια δυσκολία στο να καταλάβουν οι ειδικοί που ακριβώς βρισκόμαστε τώρα και να αξιολογηθεί η κατάσταση σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

«Ένα αυστηρότατο lockdown θα βοηθούσε»

Από την άλλη, όπως παραδέχεται ο κος Παρασκευής: «Το ότι αυτό το lockdown δεν έχει σχέση με το περυσινό είναι δεδομένο, κινούμαστε παραπάνω, όλοι πάνε στις δουλειές τους. Την ίδια στιγμή, δεν είναι εύκολο να επιτηρηθούν οι εργασιακοί χώροι. Η αλήθεια είναι ότι ένα αυστηρότατο lockdown 3 εβδομάδων θα μας βοηθούσε να πετύχουμε περισσότερα πράγματα πολύ νωρίτερα. Μπορεί όμως να γίνει αυτό;» αναρωτιέται ο ίδιος και σημειώνει πως η χαλάρωση των μέτρων, για την οποίοι κάνουν όλοι λόγο, είναι συνεπακόλουθο της κόπωσης.

Τεστ σε χώρους δουλειάς και σχολεία, αραίωση των μαθητών

Και τι μπορεί να αλλάξει λοιπόν τώρα; Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, κάποια επιπλέον μέτρα θα λειτουργούσαν θετικά. «Ένα από αυτά είναι το συστηματικό testing στους χώρους εργασίας και η τήρηση της σωστής χρήσης της μάσκας σε αυτούς τους χώρους. Ο έλεγχος της μετακίνησης στα νησιά είναι και κάτι άλλο που θα μπορούσαμε να δούμε. Το εντατικό testing θα βοηθούσε και στο άνοιγμα των σχολείων, test δηλαδή σε μαθητές, καθηγητές με παράλληλη χρήση χειρουργικής μάσκας, αραίωση των μαθητών στις τάξεις κτλ.». Όλα τα παραπάνω είναι πράγματα που η επιτροπή των ειδικών συζητά σε αυτή τη φάση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, o κ. Παρασκευής προβλέπει πως η χρήση της διπλής μάσκας είναι κάτι που μπορεί και να ανακοινωθεί σύντομα. O ίδιος θεωρεί ότι θα μπορούσε να είναι θετική η χρήση της σε χώρους με συνωστισμό όπως τα λεωφορεία και λοιπά ΜΜΜ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.