ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Τα lockdowns εκτίναξαν τις διατροφικές διαταραχές

Τα lockdowns εκτίναξαν τις διατροφικές διαταραχές

Τα παρατεταμένα lockdowns και οι αυστηροί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας στον τελευταίο ένα χρόνο πέρα από την κοινωνική αποστασιοποίηση που δημιουργούν, κάνουν και εύφορο το έδαφος για διάφορες διαταραχές.

​Εκτός από το άγχος και την κατάθλιψη που αυξήθηκαν κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της πανδημίας ειδικότερα στις νεαρές ηλικίες, τα στοιχεία νέας έρευνας αποκαλύπτουν ότι αυξήθηκαν και τα συμπτώματα που συνδέονται με τις διατροφικές διαταραχές.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin (ARU) στο Cambridge της Αγγλίας και δημοσιεύθηκε στο Psychiatry Research. Εξέτασε τη συμπεριφορά 319 μελών του κέντρου υγείας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2020.

​Οι συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 37 έτη ολοκλήρωσαν ένα τεστ συμπεριφοράς της διατροφής που ονομάζεται EAT-26. Ανάμεσα στις απαντήσεις που κλήθηκαν να δώσουν ήταν στα εξής ερωτήματα: «Φοβάμαι να γίνω υπέρβαρος-η», «Έχω την ώθηση να κάνω εμετό μετά από ένα γεύμα» και «Νιώθω πολλές ενοχές αφού καταναλώσω ένα γεύμα».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μέσες βαθμολογίες EAT-26 είχαν αυξηθεί σημαντικά το 2020, περίοδος που συμπίπτει με τα lockdowns παγκοσμίως, σε σύγκριση με το 2019, υποδηλώνοντας υψηλότερα επίπεδα σοβαρών διατροφικών διαταραχών όπως η ανορεξία και η βουλιμία.

​Παράλληλα, η μελέτη διαπίστωσε μείωση της εντατικής άσκησης μετά το lockdown, ενώ τα επίπεδα της ατομικής άσκησης αυξήθηκαν από 6,5 ώρες την εβδομάδα το 2019 σε 7,5 ώρες την εβδομάδα μετά το lockdown το 2020.

Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο κορωνοϊός είναι υπεύθυνος για αυτήν την αύξηση των διατροφικών διαταραχών.

Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά τρόφιμα ως έναν μηχανισμό αντιμετώπισης του άγχους, και σαφώς πολλοί άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από αυτό και τις σημαντικές αλλαγές στις ζωές τους τους τελευταίους 12 μήνες δήλωσε σχετικά ο Mike Trott, Ph.D. ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU) και επικεφαλής της έρευνας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

​Τονίζει μάλιστα πως σε περίπτωση που που στο μέλλον συνεχιστούν οι περιορισμοί για την εξάπλωση του κορωνοϊού, θα πρέπει οι επαγγελματίες που ασχολούνται τις διατροφικές διαταραχές, όπως η βουλιμία και η ανορεξία, να παρακολουθούν πολύ στενά την εξέλιξη αυτών των φαινομένων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.