Αυτά είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνετε στις πρώτες βοήθειες

Αυτά είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνετε στις πρώτες βοήθειες

Είναι γνωστό, πως στην καθημερινότητά μας μπορούν να συμβούν πολλά με αποτέλεσμα να χρειαστεί να δώσουμε πρώτες βοήθειες σε κάποιο άλλο άτομο ή ακόμη και σε εμάς τους ίδιους.

Κι έτσι, χωρίς να το θέλουμε, μπορεί να επιφέρουμε τα αντίθετα αποτελέσματα και να προκαλέσουμε μεγαλύτερη ζημιά.

Δείτε παρακάτω κάποια από τα πιο συχνά λάθη που κάνετε στις πρώτες βοήθειες:

Γέρνετε το κεφάλι προς τα πίσω όταν αιμορραγεί η μύτη

«Ποτέ μην το κάνετε αυτό» προειδοποιεί ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Μισσούρι, Christopher Sampson. Όπως εξηγεί, με την κίνηση αυτή που όλοι κάνουν, ενδέχεται να εισέλθει στον οισοφάγο το αίμα. Και αν συμβεί αυτό μπορεί κανείς να πνιγεί ή να φτάσει το αίμα έως το στομάχι, οδηγώντας ίσως σε γαστρικό ερεθισμό και εμετό.

Τι κάνετε σε αυτή την περίπτωση: Γέρνετε προς τα εμπρός ενώ πιέζετε με τα δύο δάχτυλα στο κόκκαλο της μύτης. Συνήθως, η αιμορραγία σταματά στα επόμενα 10 λεπτά. Σε περίπτωση που δεν σταματήσει, πηγαίνετε για πρώτες βοήθειες.

Βάζετε βούτυρο ή πάγο στο έγκαυμα

Και ποιος δεν έχει βάλει ένα κομμάτι βούτυρο ή πάγο, στο σημείο που έχει καεί; Είναι, άλλωστε ένα γιατροσόφι που το έχουμε μάθει από τους παλιούς. Όπως και το να τοποθετείς στο έγκαυμα οδοντόκρεμα. Ωστόσο, όπως εξηγεί η δρ. Christina Johns, οι ενέργειες αυτές μπορεί να επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα και να παγιδεύσουν τη θερμότητα μέσα στο έγκαυμα, κάνοντας χειρότερη την κατάσταση.

Τι κάνετε σε αυτή την περίπτωση: Ρίχνετε άφθονο δροσερό νερό (όχι κρύο) στο έγκαυμα, για αρκετά λεπτά. Και στη συνέχεια το καλύπτετε με μία γάζα. Αν το έγκαυμα είναι μεγάλο, ζητάτε ιατρική περίθαλψη.

Σαλιώνετε το σημείο που κοπήκατε

Θα έλεγε κανείς πως πρόκειται και για μία αυθόρμητη κίνηση. Όταν κόβεσαι, σαλιώνεις το σημείο. Ωστόσο, και αυτό είναι ακόμη ένα συχνό λάθος, που μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Κ αυτό διότι στο στόμα υπάρχουν δυνητικά επιβλαβή μικρόβια, που μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν μόλυνση στο σημείο.

Τι κάνετε σε αυτή την περίπτωση: Πλένετε το κόψιμο με νερό βρύσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.