Πρησμένα δάχτυλα χεριών: Δείτε ποιες είναι οι 11 πιθανές αιτίες

Πρησμένα δάχτυλα χεριών: Δείτε ποιες είναι οι 11 πιθανές αιτίες

Συνήθως το πρήξιμο των δαχτύλων των χεριών δεν εμπνέει ανησυχία, ωστόσο κάποιες φορές χρήζει περαιτέρω ιατρικής διερεύνησης.

Έχετε πόνους αρθρίτιδας και η φλεγμονή στις αρθρώσεις προκαλεί πρήξιμο στα δάχτυλα με αποτέλεσμα να μοιάζουν σαν λουκάνικα;

Φάγατε ένα πολύ αλμυρό γεύμα και το δαχτυλίδι έχει σφηνώσει στο δάχτυλό σας; Τα δάχτυλα των χεριών πρήζονται για πολλούς λόγους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι αβλαβείς.

Δείτε 11 αιτίες που πρήζονται τα δάχτυλα και πότε να συμβουλευτείτε γιατρό:

1. Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το οίδημα συνοδεύεται συνήθως από πόνο, μούδιασμα ή αίσθημα καύσου στην παλάμη και τα δάχτυλα, με τα συμπτώματα να είναι αρχικά ήπια και σταδιακά να επιδεινώνονται. Επηρεάζει τις γυναίκες με τριπλάσια συχνότητα από τους άνδρες.

2. Σύνδρομο Ρεϊνό

Τα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές ή λόγω έντονου στρες. Το πρήξιμο μπορεί να συνοδεύεται από μούδιασμα ή ήπιο πόνο και μελάνιασμα των δαχτύλων.

3. Λεμφοίδημα

Εκδηλώνεται όταν το λεμφικό υγρό δεν απομακρύνεται αποτελεσματικά από το σώμα. Συνήθως πρήζονται τα δάχτυλα και στα χέρια και στα πόδια ή το πρήξιμο εκδηλώνεται γενικώς σε όλο το άκρο.

4. Προεκλαμψία

Το πρήξιμο στην εγκυμοσύνη είναι συνηθισμένο, αν όμως εντοπίζεται στα χέρια και το πρόσωπο και ειδικά αν το δέρμα δεν επανέρχεται αφού το πιέσετε, είναι ένδειξη προεκλαμψίας.

Πρόκειται για επιπλοκή της εγκυμοσύνης με βασικό σύμπτωμα την υψηλή αρτηριακή πίεση, που αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του ήπατος και των νεφρών.

Άλλα συμπτώματα της προεκλαμψίας είναι η θολή όραση, η υψηλή πρωτεΐνη στα ούρα, οι πονοκέφαλοι, η ναυτία και ο εμετός. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος κατά τη διάρκεια της πρώτης κύησης και σε γυναίκες άνω των 40 ετών. Είναι επίσης συχνή σε γυναίκες που φέρουν δίδυμα ή τρίδυμα, καθώς και σε όσες είναι παχύσαρκες.

5. Άσκηση

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα χέρια σας μπορεί να πρηστούν επειδή τα αιμοφόρα αγγεία στο σώμα αντιδρούν στην αύξηση της ενέργειας που απαιτούν οι μυς. Το σώμα παράγει θερμότητα και τα αγγεία απελευθερώνουν περισσότερα υγρά στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών.

6. Πρόβλημα στα νεφρά

Εάν τα νεφρά σας δεν μπορούν να απομακρύνουν την περίσσεια υγρών από το σώμα, μπορεί να προκληθεί πρήξιμο στα δάχτυλα. Η κατάσταση, γνωστή ως οίδημα, μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος, εμφανίζεται όμως κυρίως στα χέρια, τα πόδια και τους αστραγάλους.

7. Φάρμακα

Κάποια φάρμακα, όπως αυτά για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και του διαβήτη, τα στεροειδή και τα αντισυλληπτικά, μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο στα χέρια.

8. Υψηλές θερμοκρασίες

Η ζέστη προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα τη διαρροή υγρού στους περιβάλλοντες ιστούς και το πρήξιμο. Στην περίπτωση αυτή, το πρήξιμο δεν είναι ανησυχητικό και υποχωρεί όσο κινούνται τα δάχτυλα. Αν πάντως παρατηρήσετε πρήξιμο μόνο στα δάχτυλα των χεριών (όχι των ποδιών) και συνοδεύεται από πόνο ή αδυναμία στη λαβή, συμβουλευτείτε γιατρό.

9. Αλάτι

Ο οργανισμός προσπαθεί συνεχώς να εξισορροπεί τα επίπεδα νερού και νατρίου.

Όσο περισσότερο αλάτι καταναλώνουμε, τόσο μεγαλύτερη είναι η κατακράτηση υγρών που κάνει το σώμα, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται πρήξιμο, κυρίως στα άκρα. Συνήθως το πρήξιμο υποχωρεί μετά από μία μέρα. Αν κόψετε το αλάτι και το πρήξιμο επιμένει, δείτε γιατρό.

10. Οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδής αρθρίτιδα

Σε περίπτωση οστεοαρθρίτιδας, το πρήξιμο εντοπίζεται στο σημείο της άρθρωσης του δαχτύλου. Αυτή η μορφή αρθρίτιδας είναι αποτέλεσμα της εκφύλισης (φθοράς) των προστατευτικών ιστών στο άκρο μιας άρθρωσης. Το πρήξιμο της οστεοαρθρίτιδας συνοδεύεται συχνά από πόνο και ακαμψία. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που προσβάλλει τις αρθρώσεις και μπορεί επίσης να προκαλέσει πρήξιμο.

Σε αντίθεση με την οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα δεν σχετίζεται με την ηλικία.

11. Κακή Κυκλοφορία του Αίματος

Η υπερβολική χοληστερίνη, η υψηλή ή η μη ισορροπημένη αρτηριακή πίεση προκαλούν την αύξηση στην ροή του κυκλοφορικού συστήματος σας, με μεγαλύτερη ταχύτητα από την καρδιά προς τους πνεύμονες σας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Νιώθετε περισσότερη κούραση και σαν αποτέλεσμα, αυτή η ένταση του κυκλοφορικού στον θώρακα οδηγεί σε ανισορροπία στα άκρα καθώς και στα δάκτυλα. Νιώθετε τα χέρια σας πιο κρύα και τα δάκτυλα σας πιο πρησμένα επειδή τα αιμοφόρα αγγεία σας διογκώνονται και αυτό αποδίδεται ως πρήξιμο και φούσκωμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.