Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν όχι μόνο την αιτία της ευαισθησίας των δοντιών στο κρύο αλλά επιβεβαίωσαν και τη χρήση ενός δοκιμασμένου γιατρικού.

Οι οδοντοβλάστες είναι τα κύτταρα που σχηματίζουν την οδοντίνη, το κέλυφος κάτω από το σμάλτο των δοντιών το οποίο περικλείει τον μαλακό οδοντικό πολτό φιλοξενώντας νεύρα και αιμοφόρα αγγεία.

«Διαπιστώσαμε ότι οι οδοντοβλάστες είναι υπεύθυνοι για την αίσθηση του κρύου στα δόντια», λέει ο παθολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης Jochen Lennerz, MD, PhD, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Science Advances.

Τα δόντια επηρεάζονται από την έκθεση στο κρύο για πολλούς λόγους, όπως η ύπαρξη τρύπας από τερηδόνα στο δόντι, ο τραυματισμός ή η ευαισθησία των ούλων λόγω γήρανσης. Η ευαισθησία αυτή μπορεί να πυροδοτηθεί και από κάποιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος.

Ο πόνος στα δόντια ήταν εξαιρετικά δύσκολο να μελετηθεί. Η σκληρότητα ενός δοντιού το καθιστά έναν δύσκολο ιστό για έρευνα ενώ δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει μελέτη σε ανθρώπους λόγω του πόνου και των παρεμβάσεων που απαιτούνται για να μελετηθεί κάτι τέτοιο.

Η ομάδα των ερευνητών, επομένως, πραγματοποίησε πειράματα σε γομφίους ποντικιών. Σε προηγούμενη έρευνα, η επιστημονική ομάδα είχε ανακαλύψει μια πρωτεΐνη που κωδικοποιείται από το γονίδιο TRCP5 και λειτουργεί σαν αισθητήρας θερμοκρασίας.

Μελετώντας γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που δεν είχαν το γονίδιο TRCP5, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια με τραυματισμένα δόντια συμπεριφέρονταν σαν να μην είχαν οδοντικό τραυματισμό ή πόνο.

“Τώρα έχουμε την απόδειξη ότι ο αισθητήρας θερμοκρασίας TRCP5 παίζει ρόλο στην ευαισθησία των δοντιών στο κρύο, λέει ο Lennerz. “Αυτή η ευαισθησία στο κρύο μπορεί να είναι ο τρόπος του σώματος να προστατεύει ένα χαλασμένο δόντι από πρόσθετο τραυματισμό.”

Το γαριφαλέλαιο

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε επίσης το λάδι του γαρίφαλου, το οποίο εδώ και αιώνες χρησιμοποιείται για τον πόνο στα δόντια.

Ο δραστικός παράγοντας στο γαριφαλέλαιο είναι η ευγενόλη, η οποία εκτός από το χαρακτηριστικό άρωμα, μπλοκάρει το TRCP5.

Στην αγορά κυκλοφορούν οδοντόπαστες που περιέχουν ευγενόλη, αλλά τα ευρήματα αυτής της μελέτης μπορεί να οδηγήσουν σε πιο ισχυρές θεραπείες των δοντιών που είναι υπερευαίσθητα στο κρύο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!