ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τρόμος στην Αυστραλία: Σε έξαρση βακτήριο που «τρώει» σάρκες

Τρόμος στην Αυστραλία: Σε έξαρση βακτήριο που «τρώει» σάρκες

Συναγερμός έχει σημάνει στην νοτιοανατολική Αυστραλία, καθώς μια περίεργη νόσος τρομοκρατεί τους κατοίκους της περιοχής.

Ειδικότερα, τα πρώτα σημάδια της μοιάζουν με ηλιακά εγκαύματα στο δέρμα, τα οποία εξελίσσονται σε επώδυνα έλκη που εκκρίνουν δύσοσμο υγρό και κάνουν τα άκρα να μοιάζουν σα να έχουν προσβληθεί από γάγγραινα.

Η πάθηση οφείλεται σε ένα βακτήριο που ονομάζεται Buruli το οποίο προκαλεί όλο και περισσότερες λοιμώξεις στην εν λόγω περιοχή. Οι γιατροί χορηγούν ισχυρή αντιβιοτική αγωγή – όπως αυτή που χρησιμοποιείται στη φυματίωση και τη λέπρα – για να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη, που… τρώει τις σάρκες των ασθενών.

Πολλοί ασθενείς νοσηλεύονται για μεγάλο διάστημα, ενώ οι περισσότεροι χρειάζονται δερματικά μοσχεύματα για να επουλωθούν τα έλκη που προκαλεί το φονικό βακτήριο στο δέρμα τους.

Μυστήριο ο τρόπος εξάπλωσης

Η βακτηριακή λοίμωξη από Buruli έχει αναφερθεί σε 33 χώρες, ανάμεσά και αρκετές αφρικανικές όπου η ελλιπής περίθαλψη έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να ακρωτηριάζονται και να αποκτούν μόνιμη αναπηρία.

Στην Αυστραλία, το Buruli υπάρχει από τη δεκαετία του 1940. Η περιοχή που πλήττεται περισσότερο είναι η χερσόνησος Mornington στην πολιτεία της Βικτώρια. Κάθε χρόνο αναφέρονται πάνω από 180 περιστατικά λοίμωξης Buruli. Τον περασμένο Φεβρουάριο αναφέρθηκαν κρούσματα και στα προάστια της Μελβούρνης.

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να αποκρυπτογραφήσουν τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται το βακτήριο και για ποιους λόγους ενδημεί στη συγκεκριμένη περιοχής Αυστραλίας που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες.

Από τα πόσουμ στα κουνούπια και από τα κουνούπια στον άνθρωπο

Η επικρατέστερη θεωρία υποστηρίζει πως – όπως και στην περίπτωση του κορωνοϊού – το επικίνδυνο βακτήριο πέρασε στον άνθρωπο μέσω των ζώων.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί θεωρούν ότι τα μαρσιποφόρα πόσουμ της Αυστραλίας είναι φορείς του βακτηρίου το οποίο μεταδίδεται μέσω των περιττωμάτων στα κουνούπια και αυτά με τη σειρά τους μολύνουν τους ανθρώπους.

Το Mornington εφαρμόζει εντατικά προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών για να διαπιστωθεί αν με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν τα περιστατικά λοίμωξης Buruli.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι επιστήμονες πραγματοποιούν πολλαπλές εργαστηριακές αναλύσεις, αναζητώντας τη λύση του μυστηρίου και κυρίως την οριστική θεραπεία για τη λοίμωξη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.