ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Αυτά είναι τα προειδοποιητικά συμπτώματα της ηπατικής ανεπάρκειας

Αυτά είναι τα προειδοποιητικά συμπτώματα της ηπατικής ανεπάρκειας

Το ήπαρ αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά όργανα στο σώμα μας, καθώς διασπά τις τροφές, καταπολεμά τις μολύνσεις και φιλτράρει τις τοξίνες από το αίμα μας.

​Με λίγα λόγια, δεν μπορούμε να ζήσουμε αν το συκώτι μας δεν δουλεύει σωστά. Και, ευτυχώς, μπορούμε να καθυστερήσουμε, να σταματήσουμε ή ακόμα και να αντιστρέψουμε την ζημιά που γίνεται σε αυτό.

Το ήπαρ, δηλαδή το συκώτι, βρίσκεται στο άνω τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα και ζυγίζει περίπου 1,5 κιλό.

Εκτελεί σημαντικότατες λειτουργίες που σχετίζονται με την πέψη, το μεταβολισμό, την ανοσοποίηση και την αποθήκευση θρεπτικών συστατικών.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ήπατος (ALF), ηπατική ανεπάρκεια ονομάζεται η πλήρης απώλεια λειτουργικότητας του ήπατος λόγω κίρρωσης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οφείλεται σε διάφορες παθήσεις του ήπατος.

Συνήθη αίτια της κίρρωσης είναι τα εξής:

– Ηπατίτιδα Β & C

– Αλκοολική νόσος του ήπατος

– Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) & μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH)

– Αυτοάνοση ηπατίτιδα

– Πρωτοπαθής χολική κίρρωση (PBC) και πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα

– Μεταβολικές παθήσεις, όπως αιμοχρωμάτωση, νόσος του Wilson (ηπατοφακοειδής εκφύλιση) και έλλειψη α1-αντιθρυψίνης

Η ηπατική ανεπάρκεια αποτελεί κίνδυνο για την υγεία που απαιτεί άμεση νοσηλεία. Αρκετοί ασθενείς δεν εμφανίζουν σημάδια δυσλειτουργίας στο συκώτι έως ότου οι βλάβες έχουν επεκταθεί.

Μερικά γενικά συμπτώματα της ηπατικής ανεπάρκειας λόγω κίρρωσης είναι τα εξής:

  • Ναυτία
  • Μειωμένη όρεξη
  • Κόπωση
  • Διάρροια
  • Ίκτερος (κιτρίνισμα στο δέρμα και τα μάτια)
  • Συσσώρευση υγρού και επίπονο οίδημα στα πέλματα ή την κοιλιά
  • Μώλωπες που σχηματίζονται με το παραμικρό χτύπημα και αιμορραγία με το παραμικρό τραύμα

Πότε πρεπει να δείτε έναν γιατρό

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η οξεία ηπατική ανεπάρκεια μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα σε ένα κατά τα άλλα υγιές άτομο και είναι απειλητική για τη ζωή. Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε ξαφνικά εμφανίζεται κιτρίνισμα των ματιών ή του δέρματος. ευαισθησία στην άνω κοιλιακή χώρα. ή τυχόν ασυνήθιστες αλλαγές στην ψυχική κατάσταση, την προσωπικότητα ή τη συμπεριφορά, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.