ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Γιατί ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα: Οι ανατροπές με τα εμβόλια και οι εμμονές της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Γιατί ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα: Οι ανατροπές με τα εμβόλια και οι εμμονές της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Εδώ και αρκετούς μήνες ακούμε από κυβέρνηση και «ειδικούς» πως πρέπει να κάνουμε υπομονή, να δεχθούμε λίγο ακόμη καιρό τα περιοριστικά μέτρα, γιατί θα αποκτήσουμε σε λίγους μήνες το λεγόμενο «τοίχος ανοσίας» από τους εμβολιασμούς και μετά θα είμαστε ελεύθεροι.

Ας αφήσουμε εκτός άρθρου τα περί ελευθερίας, άλλωστε έχουμε αναφερθεί εκτενώς στα περί «πιστοποιητικά εμβολιασμού» και ας κοιτάξουμε λίγο τους αριθμούς για το πότε και εάν θα αποκτήσουμε «τοίχος ανοσίας».

Η κυβέρνηση διαφήμιζε εδώ και αρκετές ημέρες τα εμβόλια της Johnson & Johnson, υποστηρίζοντας πως έρχονται στην Ελλάδα και με αυτά θα αυξηθούν ραγδαία οι ρυθμοί με τους οποίους γίνονται οι εμβολιασμοί και έτσι σύντομα θα έχει εμβολιαστεί το ποσοστό των πολιτών που θεωρείται από τους «ειδικούς» ως ικανό για να χτιστεί το «τοίχος ανοσίας» (περίπου 70%).

Παρόλα αυτά χθες οι ΗΠΑ έριξαν «βόμβα» καθώς διέκοψαν τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο, καθώς εμφανίστηκαν έξι περιστατικά θρομβώσεων.

Βάσει του προγραμματισμού που έχει γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα παραλαμβάνει σήμερα 33.600 δόσεις – από τις 70.000 που περιελάμβανε η συμφωνία για τον Απρίλιο. Ωστόσο η απάντηση στο ερώτημα που ανακύπτει πλέον, δηλαδή αν ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, από την ερχόμενη Δευτέρα στους πολίτες της χώρας μας, όπως ανέφερε προχθές κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο γενικός γραμματέας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, δεν είναι πια δεδομένη.

Η ΕΕ έχει συμφωνήσει με την αμερικανική εταιρία να παραλάβει 55 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου ως τα τέλη Ιουνίου. Πλέον όμως ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει με τις επόμενες δόσεις που αναμένονται μετά την ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας ότι θα καθυστερήσει την παράδοση των εμβολίων στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα έχει συμφωνηθεί ότι θα λάβει 1.350.000 δόσεις για το διάστημα Απριλίου- Ιουνίου – ποσότητα εμβολίων πολύ μεγάλη που μεταφράζεται σε ισάριθμους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, αφού το εμβόλιο είναι το μοναδικό μέχρι στιγμής εγκεκριμένο μίας δόσης. Παρότι αρχικά η αμερικανική εταιρία είχε δεσμευτεί για παράδοση ισοκατανεμημένη μέσα στο τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου, ο σχεδιασμός της άλλαξε στο τέλος Μαρτίου. Με βάση τον νέο σχεδιασμό, η Ελλάδα αναμένει συνολικά 70.000 εμβόλια μέχρι τέλος Απριλίου, 320.000 εμβόλια τον Μάιο και άλλα 960.000 τον Ιούνιο.

Η τυχόν ανατροπή αυτού του προγραμματισμού είναι βέβαιον πως θα φέρει καθυστερήσεις και στην εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία».

Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 2.225.878 πολίτες, εκ των οποίων οι 745.389 και με τις δύο δόσεις εμβολίου και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, ηλικιακές και επαγγελματικές, μπαίνουν με ταχύ ρυθμό στον προγραμματισμό για ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα με τα διαθέσιμα εγκεκριμένα εμβόλια. Από τις 16 έως τις 24 Απριλίου θα μπορούν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους σχεδόν 2,4 εκατ. Πολίτες – οι ασθενείς της ομάδας Β, οι εκπαιδευτικοί, οι πολίτες ηλικίας 55-59 και 50-54 χρόνων.

Όπως μπορεί να καταλάβει εύκολα κανείς αυτή η καθυστέρηση, σε συνδυασμό και με τα όσα έχουν προηγηθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο σύμφωνα με τον ΕΜΑ έχει ως πιθανή παρενέργεια της θρομβώσεις, αν και η Ελλάδα συνεχίζει κανονικά τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο σκεύασμα, θα πάνε ακόμα πιο πίσω τους εμβολιασμούς.

Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε μία πάρα πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Η Pfizer ανακοίνωσε προ λίγων ημερών πως το εμβόλιο της προσφέρει ανοσία για περίπου 6-8 μήνες.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι από τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται ξανά όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί!

Όλα αυτά σημαίνουν ότι είναι αδύνατον να φτάσει το 70% του πληθυσμού του πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας μέχρι το Νοέμβριο.

Όλα αυτά είναι γνωστά και το Pronews.gr τα έχει καταγράψει εγκαίρως, απλώς η κυβέρνηση να κρατούσε όσο πιο «χαμηλά» μπορούσε με τα ΜΜΕ που ελέγχει, προκειμένου να μην καταδείξει την κατάρρευση του προγράμματος που η ίδια έχει σχεδιάσει και να μην παραδεχθεί την χρεοκοπία του προγράμματος εμβολιασμών. Να πούμε ότι το ρωσικό Sputnik-V και το κινέζικο της Simopharm έχουν δύο χρόνια «διάρκεια ζωής» των αντισωμάτων!

Και αυτά, αρνείται πεισματικά να τα αγοράσει η κυβέρνηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ενώ είναι άγνωστο το τι θα γίνει με τους νεότερους πολίτες, οι οποίοι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα εμβολιάζονταν μετά το καλοκαίρι (ή το καλοκαίρι). Ένας γρίφος που καλείται να λυθεί άμεσα, καθώς η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να βρίσκεται σε lockdown και μάλλον το Μαξίμου θα πρέπει να «επιστρατεύσει» άλλα όπλα, για τα οποία εδώ και πολλούς μήνες φωνάζουν αρκετοί επιστήμονες, όπως τα φάρμακα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.