ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Προσοχή στα σημάδια: Να τι μπορεί να αποκαλύψει ο λαιμός σου για ένα ενδεχόμενο πρόβλημα υγείας

Προσοχή στα σημάδια: Να τι μπορεί να αποκαλύψει ο λαιμός σου για ένα ενδεχόμενο πρόβλημα υγείας

Kάποια ανεπαίσθητες ενδείξεις, όπως ένα νέο γρομπαλάκι, ένας πρησμένος λεμφαδένας ή φλέβα, μπορεί να σηματοδοτούν υποκείμενα προβλήματα και το πόσο σύντομα θα τα εντοπίσεις, μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στο τι θα συμβεί στην πορεία.

Ένα εξόγκωμα στο λαιμό σου

Κανονικά δεν μπορείς να δεις το θυρεoειδή σου εξωτερικά, έτσι ένα εξόγκωμα που εμφανίζεται στο κάτω μέρος του λαιμού σου ή ελαφρώς δίπλα από τη μία πλευρά θα μπορούσε να είναι ένας όγκος του θυρεοειδούς. «Μπορεί να το βλέπεις να κινείται πάνω-κάτω όταν καταπίνεις», λέει στο Health ο Erich P. Voigt, διευθυντής του τμήματος γενικής ωτορινολαρυγγολογίας στο NYU Langone Health. Οι περισσότεροι είναι καλοήθεις όγκοι (που σημαίνει ότι δεν έχεις καρκίνο), αλλά ένας μεγάλος, που ονομάζεται βρογχοκήλη, μπορεί τελικά να σε δυσκολέψει στο να καταπιείς ή να αναπνεύσεις. Ανάλογα με το μέγεθος, ο γιατρός σου μπορεί να σε συμβουλέψει να το παρακολούθεις και να συνταγογραφήσει φάρμακα ή (σε ορισμένες περιπτώσεις) να συστήσει χειρουργική επέμβαση.

Πρησμένοι λεμφαδένες

Αυτό είναι συχνά απλά ένα σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σου σύστημα εργάζεται σκληρά για την καταπολέμηση ενός ιού όπως το κρυολόγημα ή η γρίπη. Αλλά αν έχεις λεμφαδένες μεγαλύτερους από μια μπάλα του γκολφ, έλεγξε τους, καθώς αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει έναν από τους πολλούς καρκίνους του αυχένα, λέει ο Mark A. Varvares, ωτορινολαρυγγολόγος στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ . Ένας πρησμένος λεμφαδένας που μοιάζει με εξόγκωμα ακριβώς κάτω από το σαγόνι σου μπορεί να είναι ένα σημάδι καρκίνου του στόματος, που συχνά σχετίζεται με τον HPV, μια κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη.

«Οι καρκίνοι που σχετίζονται με τον HPV του στόματος έχουν αυξηθεί περίπου 225% σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες», λέει. «Οι όγκοι συχνά ξεκινούν από το στόμα και εξαπλώνονται στους λεμφαδένες, δηλαδή όταν γίνονται ορατοί στο λαιμό σου». Αν το εντοπίσεις νωρίς, μπορείς να βελτιώσεις την πρόγνωση και τις επιλογές θεραπείας.

Γενικό πρήξιμο στον λαιμό

Αισθάνεσαι πρησμένο το λαιμό σου μετά από μια επίσκεψη στον οδοντίατρο; Τα βακτήρια από την πλάκα που ο γιατρός απομάκρυνε από τα δόντια σου μπορεί μερικές φορές να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματός σου, προκαλώντας διόγκωση των λεμφαδένων. «Το πρήξιμο θα πρέπει να μειωθεί μέσα σε δύο εβδομάδες, αλλά αν όχι, τότε πρέπει να δεις έναν γιατρό για να βεβαιωθείς ότι δεν έχεις κάποια λοίμωξη», λέει ο Dr Varvares.

Φαρδύς λαιμός

Εάν ο λαιμός σου είναι φαρδύς – με διαστάσεις πάνω από 43 εκ. για έναν άνδρα και πάνω από 40 εκ. για μια γυναίκα – διατρέχεις μεγαλύτερο κίνδυνο υπνικής άπνοια. «Εάν έχεις κοντό και παχύ λαιμό και ροχαλίζεις σημαίνει ότι χρειάζεσαι μελέτη ύπνου», συμβουλεύει ο Dr Varvares. «Ρώτησε το άτομο που κοιμάται δίπλα σου αν ροχαλίζεις καθώς θα μπορούσες να έχεις αποφρακτική άπνοια ύπνου. «Εάν το κάνεις, υπάρχει θεραπεία όπως ένα μηχάνημα CPAP ή μια χειρουργική επέμβαση, τα οποία θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.