Προσοχή: Aυτή είναι η ομάδα αίματος που κινδυνεύει περισσότερο από θρομβώσεις

Προσοχή: Aυτή είναι η ομάδα αίματος που κινδυνεύει περισσότερο από θρομβώσεις

Ορισμένες ομάδες αίματος μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για διαφορετικά προβλήματα υγείας, όπως οι θρομβώσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η έρευνα φαίνεται να επιβεβαιώνει ορισμένα προηγούμενα ευρήματα και αποκαλύπτει νέα συσχέτιση μεταξύ των τύπων αίματος και των ασθενειών, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό eLife.

Τι επισημαίνει νέα έρευνα

«Υπάρχουν ακόμα λίγες διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το εάν άτομα με RhD-θετικό και RhD-αρνητικό, δύο διαφορετικές ομάδες αίματος ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο ορισμένων ασθενειών ή πόσες περισσότερες ασθένειες μπορεί να επηρεαστούν από τον τύπο ή την ομάδα αίματος» αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας Torsten Dahlén, φοιτητής διδακτορικού στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη.

Για να καλύψουν αυτό το κενό, οι ερευνητές διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ των τύπων αίματος, της κατάστασης RhD και περισσότερων από 1.000 ασθενειών.

Ένα άτομο που είναι θετικό σε RhD έχει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αντιγόνο D στα ερυθρά αιμοσφαίρια τους. Το RhD αρνητικό σημαίνει ότι η πρωτεΐνη απουσιάζει.

Ποια ομάδα αίματος κινδυνεύει από θρομβώσεις

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν θρόμβους στο αίμα.

Τα άτομα με ομάδα αίματος Ο είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αιμορραγική διαταραχή και οι γυναίκες με ομάδα αίματος Ο είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση που προκαλείται από εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια νέα σχέση μεταξύ της ομάδας αίματος Β και μειωμένου κινδύνου για πέτρες στα νεφρά, και σημείωσαν ότι οι γυναίκες που είναι θετικές σε RhD είναι πιθανότερο να αναπτύξουν υπέρταση που προκαλείται από εγκυμοσύνη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων, επισημαίνουν οι ερευνητές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.