Δ.Σαρηγιάννης: «Περίπου 600 κρούσματα θα έχουμε την 1η Ιουλίου» (φωτο)

Δ.Σαρηγιάννης: «Περίπου 600 κρούσματα θα έχουμε την 1η Ιουλίου» (φωτο)

Αποκλιμάκωση των κρουσμάτων από 1η Ιουνίου «βλέπει» ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, μέχρι το τέλος του μήνα προβλέπεται μια μικρή αυξητική πορεία των κρουσμάτων με μέσο όρο την ημέρα περίπου τα 2.000 κρούσματα. Ωστόσο, από την 1η Ιουνίου τα κρούσματα θα μειωθούν σημαντικά.

Περίπου 600 κρούσματα θα καταγράφονται την 1η Ιουλίου, με βάση το μοντέλο του Δημοσθένη Σαρηγιάννη

«Από την 1η Ιουνίου και έπειτα αναμένεται να δούμε μια ουσιαστική αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων. Σύμφωνα με το μοντέλο μας στις 20-21 Ιουνίου θα έχουμε 1.000 κρούσματα, 1η Ιουλίου περίπου 600-630, ενώ αναμένεται περαιτέρω μείωση στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου», εξηγεί.

Παρά τις ευοίωνες προβλέψεις ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής σημειώνει ότι ο κίνδυνος για μια δεύτερη κορύφωση του τρίτου κύματος είναι πάντα ορατός αν δεν εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα με πρώτο και βασικότερο τη διενέργεια μαζικών self test.

Ο «χάρτης» των μέτρων που πρέπει να τηρηθούν

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι συνθήκες που θα πρέπει να ισχύσουν, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, είναι οι ακόλουθες:

  • θα πρέπει να πραγματοποιούνται 200.000 self-test ημερησίως και οι φορείς που εντοπίζονται ως θετικοί και επιβεβαιώνονται με τεστ του ΕΟΔΥ, να εισέρχονται σε καραντίνα 14 ημερών και να ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών τους. «Σ΄αυτή τη βάση γίνεται κατανοητή η σημασία του μέτρου, αφού συντελεί αποφασιστικά στη διακοπή αλυσίδων μετάδοσης από ασυμπτωματικούς και προσυμπτωματικούς που χωρίς να έχουν αντιληφθεί ότι είναι φορείς, θα μετέδιδαν τον ιό. Τα self test αυτή τη στιγμή και μέχρι να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία μέσω των εμβολιασμών, είναι το αποτελεσματικότερο μέτρο για την ταχύτερη και όσο το δυνατόν επιστροφή στην κανονικότητα, με παράλληλο περιορισμό της διασποράς και αποκλιμάκωση της πανδημίας.
  • Τα ανοίγματα δραστηριοτήτων που έχουν ξεκινήσει από τις 5 Απριλίου, θα πρέπει να πραγματοποιούνται με τους προγραμματισμένους όρους προφύλαξης και ταυτόχρονα δε θα πρέπει να παρατηρηθούν εικόνες αδικαιολόγητης συρροής. Χρειάζεται προσοχή, υπευθυνότητα και σύνεση ώστε να τηρηθούν οι παραπάνω όροι. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για την τήρηση των μέτρων στην εστίαση, με βάση τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία υπολογίζεται η επίδραση της εστίασης στη μείωση του περιορισμού της διασποράς του ιού στο 8% και η επίδραση του ανοίγματος των δημοτικών και των γυμνασίων στο 4%. Το άνοιγμα του τουρισμού φέτος γίνεται με πολύ καλύτερους όρους υγειονομικής ασφάλειας, αλλά θα πρέπει να προστεθεί η δυνατότητα να γίνεται τεστ (ράπιντ ή μοριακό) στους τουρίστες μέσα στις πρώτες 7 ημέρες από την άφιξή τους στη χώρα.
  • Ο ρυθμός εμβολιασμών θα πρέπει να συνεχιστεί όπως τώρα, δηλαδή περίπου 90-100.000 ημερησίως. Σε κάθε περίπτωση εάν ο αριθμός των εμβολιασμών σταθεροποιηθεί σε υψηλότερα νούμερα στις αμέσως επόμενες ημέρες, οι προβλέψεις αναμένεται να επικαιροποιηθούν προς το καλύτερο.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.