ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Υπεύθυνες για άσθμα και αλλεργίες οι κατσαρίδες – Που εντοπίζονται οι περισσότερες στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με το ΑΠΘ

Υπεύθυνες για άσθμα και αλλεργίες οι κατσαρίδες – Που εντοπίζονται οι περισσότερες στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με το ΑΠΘ

Οι κατσαρίδες ευθύνονται για την εμφάνιση άσθματος και αλλεργικής ρινίτιδας και στη Θεσσαλονίκη εντοπίζονται με υψηλή πυκνότητα θέσεων σε κοντινή απόσταση από εγκαταστάσεις νοσοκομείων, στην εκτενή περιοχή ανατολικά του Κέντρου αλλά και μέσα σε πυκνοκατοικημένα και παλιά τμήματα της πόλης.

Αυτά προκύπτουν από αναρτημένη ανακοίνωση, με τίτλο «Κατσαρίδες στο αστικό δίκτυο της πόλης Θεσσαλονίκης- Επιπτώσεις στη δημόσια υγεία» των: Ι. Δημητριάδου, Δ. Καββαδά, Θ.Παπαμήτσου από το Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ,Γ.Ι Μέμτσα από το Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ , Φ. Ξυστράκη, και Δ.Ν Αβτζή από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, η οποία παρουσιάζεται στο 10ο Επιστημονικό Συνέδριο Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ.

Έρευνα του ΑΠΘ για τις κατσαρίδες

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η παρουσία κατσαρίδων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία καθώς αυτές είναι φορείς διάφορων παθογόνων και αλλεργιογόνων. Μάλιστα, τα αλλεργιογόνα των οποίων είναι φορείς προκαλούν ευαισθητοποίηση της IgE (ανοσοσφαιρίνη Ε), η οποία ευθύνεται για την ανάπτυξη άσθματος και αλλεργικής ρινίτιδας.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την αποτύπωση θέσεων, όπου υγειονομικές υπηρεσίες πραγματοποίησαν απεντομώσεις κατά των κατσαρίδων. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με εταιρείες υπηρεσιών απεντόμωσης συγκεντρώθηκαν 454 καταγραφές/θέσεις εντός του αστικού δικτύου της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκαν απεντομώσεις σε σπίτια κατά τα έτη 2019 και 2020. Εφαρμόζοντας ακτίνα 500 μέτρων για κάθε θέση αποτυπώθηκε ο χάρτης πυκνότητας των θέσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Τα βλαττοειδή αποτελούν μία από τις πιο συχνά απαντώμενες τάξεις εντόμων με μεγάλη απήχηση στα αστικά κέντρα καθώς περιλαμβάνουν τα διάφορα είδη κατσαρίδων. Στην Ελλάδα τα κυριότερα είδη είναι τα Blatta orientalis, Periplaneta americana (Blattidae)Blattella germanica Supella Iongipalpa».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.