Τελικά η κακοκαιρία ήρθε αλλά με... 24 ώρες καθυστέρηση!

Εμβόλιο AstraZeneca: «Οι θρομβώσεις κατά 80% παρατηρούνται μετά την πρώτη δόση» λέει ο Α.Δημόπουλος

Εμβόλιο AstraZeneca: «Οι θρομβώσεις κατά 80% παρατηρούνται μετά την πρώτη δόση» λέει ο Α.Δημόπουλος

Ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Αθανάσιος Δημόπουλος, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί της Τετάρτης, αναφέρθηκε στο εμβόλιο της AstraZeneca και στις ανησυχίες που έχουν προκύψει μετά τα περιστατικά θρομβώσεων.

Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον φόβο που εκφράζουν πολίτες, οι οποίοι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca και διστάζουν να κάνουν τη δεύτερη, έκανε λόγο για εξαιρετικά σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου, οι οποίες – όπως είπε – κατά 80% παρατηρούνται μετά την πρώτη δόση.

Επομένως, συμπλήρωσε, «είναι πάρα πολύ πιθανό, σχεδόν σίγουρο ότι εάν κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση, δεν θα έχει πρόβλημα με τη δεύτερη».

Αναφορικά με τη συχνότητα της εμφάνισης σχετικών παρενεργειών (χαμηλά αιμοπετάλια και θρομβώσεις) από το εμβόλιο τόσο της AstraZeneca, όσο και της Johnson & Johnson, ο ίδιος ανέφερε ότι οι «εξαιρετικά σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες», όπως είπε, εμφανίζονται σε 1 στους 200.000 ή 300.000 εμβολιασμούς.

Την ίδια στιγμή, πάντως, σε ό,τι αφορά τις νεαρότερες ηλικίες και τις γυναίκες, οι παρενέργειες αυτές παρατηρούνται σε 1 στους 100.000 εμβολιασμούς.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία περιστατικά που έχουν έλθει στο φως της δημοσιότητας, σχετικά με περιπτώσεις θρομβώσεων μετά το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα, έχουν προκαλέσει νέες ανησυχίες για την πιθανότητα να υπάρχει σύνδεση.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτό του θανάτου μιας 63χρονης που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης από την 1η Απριλίου με θρομβοεμβολικό επεισόδιο, ενώ είχε εμβολιαστεί με AstraZeneca, έναν μήνα πριν.

Στο «μικροσκόπιο» τίθενται και περιπτώσεις από την Κρήτη, με χαρακτηριστική εκείνη της διπλής θρόμβωσης σε 35χρονο, αλλά και της 44χρονης που υπέστη θρόμβωση και εγκεφαλική αιμορραγία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.