Μυοκαρδίτιδα: Ποιοι κινδυνεύουν να την εμφανίσουν – Τα συμπτώματα

Μυοκαρδίτιδα: Ποιοι κινδυνεύουν να την εμφανίσουν – Τα συμπτώματα

Ανησυχία έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας που εμφανίζονται κυρίως σε νέους ανθρώπους, μετά τον εμβολιασμό τους με εμβόλια mRNA.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της mayo clinic η μυοκαρδίτιδα μπορεί να επηρεάσει το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς με συνέπεια να προκαλεί γρήγορο ή ανώμαλο καρδιακό ρυθμό (αρρυθμίες).

Μάλιστα οι ειδικοί σημειώνουν ότι τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας ποικίλλουν, ανάλογα με την αιτία της νόσου.

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:

  • Πόνος στο στήθος
  • Γρήγορος ή μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία)
  • Δύσπνοια, τόσο σε κατάσταση ηρεμίας όσο και σωματικής άσκησης
  • Κατακράτηση υγρών με πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους και το πέλμα
  • Κούραση
  • Πόνοι στο σώμα
  • Πόνος στις αρθρώσεις
  • Πυρετός
  • Πονόλαιμος
  • Διάρροια

Οι αιτίες

Οι πιθανές αιτίες όπως αναφέρουν οι ειδικοί της mayo clinic είναι πολλές, αλλά οι πιο γνωστές είναι:

Διάφοροι ιοί ενοχοποιούνται για την εκδήλωση της μυοκαρδίτιδας, συμπεριλαμβανομένων των ιών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, την COVID-19, την ηπατίτιδα Β και C, τον παρβοϊό και τον ιό του απλού έρπητα.

Επίσης οι γαστρεντερικές λοιμώξεις, η μονοπυρήνωση (ιός Epstein-Barr) και η ερυθρά μπορούν να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα. Είναι επίσης κοινό σύμπτωμα σε άτομα με HIV, τον ιό που προκαλεί το AIDS.

Βακτήρια

Βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος, το βακτήριο που προκαλεί διφθερίτιδα και το βακτήριο που προκαλεί τη νόσο του Lyme μπορεί να προκαλέσουν τη νόσο.

Μύκητες

Λοιμώξεις ζύμης, όπως candida, μύκητες όπως ο ασπέργιλλος και άλλοι μύκητες, όπως το ιστόπλασμα, που συχνά εντοπίζονται σε περιττώματα πουλιών, μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα, ιδιαίτερα σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Λήψη ορισμένων φαρμάκων

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική ή τοξική αντίδραση. Αυτά περιλαμβάνουν σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου, αντιβιοτικά (όπως πενικιλίνη και σουλφοναμίδη), ορισμένα αντεπιληπτικά φάρμακα και ορισμένες παράνομες ουσίες, όπως η κοκαΐνη.

Άλλες ασθένειες

Επίσης ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα. Αυτές περιλαμβάνουν διαταραχές όπως ο λύκος, η κοκκιωμάτωση του Wegener, η αρτηρίτιδα των γιγαντιαίων κυττάρων και η αρτηρίτιδα του Takayasu.

Πρόληψη

Δεν υπάρχει ειδική πρόληψη για τη νόσο. Ωστόσο, οι επιστήμονες της mayo clinic συστήνουν:

Αποφύγετε άτομα που έχουν ιογενή ή παρόμοια με γρίπη ασθένεια έως ότου αναρρώσουν.

Ακολουθήστε κανόνες καλής προσωπικής υγιεινής. Το τακτικό πλύσιμο χεριών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών.

Αποφύγετε τις επικίνδυνες συμπεριφορές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.