ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Καρπούζι: Από πού προέρχεται το όνομά του;

Καρπούζι: Από πού προέρχεται το όνομά του;

Πολλοί συνδυάζουμε την κατανάλωσή του με την ξενοιασιά του θέρους και των διακοπών.

Η επιστημονική ονομασία του φρούτου είναι «Κίτρουλλος ο εριώδης» (Citrullus lanatus). Στα ελληνικά το φρούτο λέγεται και «υδροπέπων», μια λέξη που νοηματικά συνδέεται με την αγγλική λέξη «watermelon».

Η λέξη όμως που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε το ζουμερό φρούτο είναι το «καρπούζι» που προέρχεται από την τουρκική λέξη «karpuz», η οποία με την σειρά της ανάγεται στην περσική λέξη «xarbuz». Στην Κύπρο, επικρατεί και η αραβική ονομασία του καρπουζιού που είναι «παττίχα».

Το φρούτο ανήκει στην πολυπληθή οικογένεια των κολοκυνθοειδών κι ενώ σήμερα μπορεί κανείς να το απολαύσει παντού αφού η παραγωγή του είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο, κάποτε το πλεονέκτημα να γευτούν καρπούζι είναι μόνο στη νότια Αφρική, καθώς αυτή ήταν η χώρα προέλευσής του.

Το καρπούζι όπως και τα περισσότερα φρούτα είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα ενώ περιέχει περίπου 90% νερό. Κάτι που κάνει το καρπούζι ξεχωριστό είναι ότι αποτελεί ιδανικό ταίρι για τη φέτα… όσο παράξενο κι αν ακούγεται!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.