ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Αφασία: Τι πρέπει να ξέρετε για την τρομακτική συνέπεια του εγκεφαλικού επεισοδίου

Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Αφασία: Τι πρέπει να ξέρετε για την τρομακτική συνέπεια του εγκεφαλικού επεισοδίου

Η αφασία προκαλείται συνήθως από εγκεφαλικό επεισόδιο, με περισσότερους από έναν στους τρεις επιζώντες να αντιμετωπίζουν προβλήματα λεκτικής επικοινωνίας.

Αιτίες
Η αφασία συνήθως οφείλεται σε εγκεφαλικό επεισόδιο, κάποιο τραυματισμό στο κεφάλι, νευροεκφυλιστικές παθήσεις, λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, ημικρανία με αύρα, επιληψία.

Τύποι Αφασίας
Αφασία εκπομπής – έκφρασης του λόγου (Broca’s): Οι πάσχοντες μπορούν να κατανοήσουν τι τους λένε αλλά δεν μπορούν να εκφραστούν με τρόπο κατανοητό, χρησιμοποιούν σύντομες προτάσεις παραλείποντας λέξεις. Ο τύπος αυτός της αφασίας μπορεί να συνοδεύεται από παράλυση ή αδυναμία στη δεξιά πλευρά του σώματος.

Αφασία πρόσληψης – κατανόησης του λόγου (Wernicke): Οι ασθενείς μιλούν με μεγάλες, σύνθετες προτάσεις που δεν έχουν νόημα ή περιλαμβάνουν μη αναγνωρίσιμες, λανθασμένες ή περιττές λέξεις. Συνήθως δεν συνειδητοποιούν ότι δεν είναι κατανοητοί από τους άλλους.

Ολική αφασία (Dejerine): Εμφανίζεται με φτωχή κατανόηση του λόγου, δυσκολία στον σχηματισμό λέξεων και προτάσεων, προσδίδοντας στο άτομο σοβαρή αναπηρία στην επικοινωνία.

Ανομική αφασία: Είναι η ηπιότερη μορφή αφασίας και εκφράζεται με αδυναμία ανεύρεσης των κατάλληλων λέξεων, οπότε συχνά χρησιμοποιείται περιφραστικός ή επεξηγηματικός λόγος για να δοθεί το ακριβές νόημα του λόγου.

Συμπτώματα
-Ομιλία με σύντομες ή ημιτελείς προτάσεις
-Προτάσεις χωρίς νόημα
-Αντικατάσταση λέξεων ή ήχων με άλλους
-Προφορά αγνώριστων λέξεων
-Αδυναμία παρακολούθησης συζήτησης άλλων
-Γραφή προτάσεων δίχως νόημα

Πρακτικές συμβουλές για τα άτομα με αφασία
-Να έχετε μαζί σας μια κάρτα που να εξηγεί ότι έχετε αφασία και τι είναι η αφασία
-Να έχετε ταυτότητα και στοιχεία επικοινωνίας
-Να έχετε μαζί σας μολύβι και χαρτί
-Χρησιμοποιείστε σχέδια, διαγράμματα ή φωτογραφίες
-Χρησιμοποιείστε χειρονομίες ή δείξτε αντικείμενα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συμβουλές για τον κοινωνικό περίγυρο
-Μιλήστε αργά και καθαρά
-Διατηρείστε βλεμματική επαφή κατά τη διάρκεια της συνομιλίας
-Μειώστε το θόρυβο του περιβάλλοντος προτού μιλήσετε στο άτομο με αφασία
-Χρησιμοποιείστε απλές λέξεις και εκφράσεις
-Προσπαθήστε να απευθύνετε ερωτήσεις που απαντώνται με ένα «ναι» ή «όχι»
-Υποστηρίξτε το λόγο με φωτογραφίες, σχήματα, χειρονομίες κλπ.
-Να είστε υπομονετικοί και να θυμάστε ότι η αφασία δεν είναι διαταραχή της νοημοσύνης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.