ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Αίσθημα καύσου στα πόδια: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

Εάν το αίσθημα καύσου επιμένει ή επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας

Αίσθημα καύσου στα πόδια: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

Το αίσθημα καύσου στα πόδια μπορεί να προκαλείται από κόπωση ή δερματικές λοιμώξεις, αλλά τις περισσότερες φορές οφείλεται σε νευρική βλάβη, γνωστή και ως περιφερική νευροπάθεια.

Η περιφερική νευροπάθεια προκαλεί βλάβη στις νευρικές ίνες, οι οποίες στη συνέχεια στέλνουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο, χωρίς να υπάρχει πληγή.

Αυτό το ασυνήθιστο σύμπτωμα μπορεί να αποτελεί προειδοποίηση για κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Εάν το αίσθημα καύσου επιμένει ή επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας ή έναν ποδίατρο για να προσδιορίσετε την αιτία.

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ για χρόνια μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεύρα των ποδιών.

Το αλκοόλ μπορεί επίσης να εξαντλεί τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα για τη διατήρηση της υγείας των νεύρων.

Κάθε ένα από αυτά τα προβλήματα ή σε συνδυασμό μπορεί να κάνουν τα πόδια σας να τσούζουν ή να καίνε για μήνες ή χρόνια.

Σταματήστε την κατανάλωση αλκοόλ για να βελτιώσετε τα συμπτώματα και να προλάβετε περαιτέρω βλάβες.

Διαβήτης

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν διαβητική νευροπάθεια, μια πάθηση που καταστρέφει τα νεύρα που στέλνουν σήματα στα χέρια και τα πόδια.

Τα συμπτώματα της διαβητικής νευροπάθειας συνήθως ξεκινούν με πόνο και μερική απώλεια αίσθησης (μούδιασμα) στα άκρα, με τα συμπτώματα να επεκτείνονται έως και σε δυσλειτουργίες του καρδιαγγειακού, του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος.

Για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα, είναι απαραίτητο να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διατήρηση υγιούς βάρους, η άσκηση ή η διακοπή του καπνίσματος.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12

Η έλλειψη Β12 προκαλεί μια σειρά αλλαγών στο σώμα. Σε αυτές συγκαταλέγεται η βλάβη των νεύρων που μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καψίματος στα πόδια.

Αυξήστε την κατανάλωση τροφών όπως το βόειο κρέας, το συκώτι, το κοτόπουλο, το ψάρι, το γάλα με χαμηλά λιπαρά και τα αυγά για να μειώσετε την αίσθηση καψίματος.

Οι χορτοφάγοι πρέπει να λαμβάνουν συμπλήρωμα Β12 για να αυξήσουν τα χαμηλά επίπεδα και να μειώσουν το αίσθημα καύσου.

Άλλα προβλήματα υγείας που προκαλούν αίσθημα καύσου στα πόδια είναι:

  • Χρόνια νεφρική νόσος
  • Νευροπάθεια μικρών ινών
  • Χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών
  • Νόσος του Lyme
  • Ερυθρομελαλγία (σπάνια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος, έντονη ερυθρότητα, διόγκωση και έντονο καυστικό πόνο των μελών)
  • Δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα
  • Αγγειίτιδα
  • Σύνδρομο Guillain-Barre
  • HIV/AIDS.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.