Άνδρες: Τι εξετάσεις υγείας χρειάζονται ανάλογα με την ηλικία τους;

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν ένας έλεγχος υγείας ή ένα ραντεβού προληπτικής φροντίδας είναι κατάλληλο για εσάς;

Άνδρες: Τι εξετάσεις υγείας χρειάζονται ανάλογα με την ηλικία τους;

Πολλοί άνδρες αναβάλουν να πάνε στον γιατρό, παρ’ εκτός κι αν φτάσουν στο… αμήν.

Αλλά οι εξετάσεις υγείας των ανδρών βοηθούν στην αντιμετώπιση προβλημάτων πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να καταλάβετε εάν ένας έλεγχος υγείας ή ένα ραντεβού προληπτικής φροντίδας είναι κατάλληλο για εσάς;

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ προσφέρουν αρκετές συστάσεις για τις εξετάσεις υγείας των ανδρών και την προληπτική φροντίδα.

Ακολουθεί ένας περιεκτικός οδηγός, βασισμένος σε αυτές τις συμβουλές ειδικών, για τους πιο σημαντικούς ελέγχους για την υγεία των ανδρών.

Φυσική εξέταση

Πότε: Ξεκινήστε στα 18

Πόσο συχνά: Περιοδικά ή ετησίως εάν είστε ηλικίας 65 ετών και άνω

Μια φυσική εξέταση μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Έλεγχος ύψους, βάρους (Δείκτης Μάζας Σώματος)
  • Συζήτηση για πρακτικές υγιεινού τρόπου ζωής
  • Εμβολιασμοί
  • Συζήτηση για θέματα υγείας ή ιατρικές ανησυχίες που τυχόν έχετε
  • Συζήτηση για το πρόγραμμα διατροφής σας, τη ρουτίνα άσκησης και τη χρήση αλκοόλ και καπνού
  • Συζήτηση για το εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με άγχος και κατάθλιψη
  • Εάν είστε 65 ετών και άνω, ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση ετησίως και την χοληστερόλη σας κάθε πέντε χρόνια

Εξετάσεις για καρκίνο του παχέος εντέρου

Πότε: Ξεκινήστε από την ηλικία των 45 ετών εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό πολύποδων ή καρκίνου του παχέος εντέρου. Διαφορετικά, κάντε τις σε ηλικία 50-75 ετών.

Πόσο συχνά: Μια εξέταση κοπράνων κάθε χρόνο. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει εξέταση DNA κοπράνων κάθε 1-3 χρόνια, εικονική κολονοσκόπηση κάθε πέντε χρόνια, σιγμοειδοσκόπηση κάθε 5-10 χρόνια και κολονοσκόπηση τουλάχιστον κάθε 10 χρόνια.

Οι προληπτικοί έλεγχοι για καρκίνο του παχέος εντέρου βοηθούν τον γιατρό σας να προσδιορίσει εάν έχετε τη νόσο ή εάν υπάρχουν προκαρκινικοί πολύποδες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Το CDC σημειώνει ότι η εύρεση του καρκίνου του παχέος εντέρου ή των προκαρκινικών πολυπόδων σε αυτό το πρώιμο στάδιο είναι σημαντική, διότι σε αυτό το σημείο είναι πιο πιθανό οι θεραπείες να θεραπεύσουν ή να αποτρέψουν τη νόσο.

Εξετάσεις για καρκίνο του πνεύμονα

Πότε: Σε ηλικίες 50-80 ετών εάν καπνίζετε ή έχετε κόψει το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια

Πόσο συχνά: Κάθε χρόνο

“Το κάπνισμα είναι μια από τις πιο επικίνδυνες συνήθειες για την υγεία”, δήλωσε ερευνητής

Το κάπνισμα και η ηλικία είναι οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα. Γι’ αυτό συνιστώνται ετησίως προληπτικοί έλεγχοι με χρήση τομογραφίας (low-dose computed tomography – LDCT).

Όπως και με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, το CDC λέει ότι οι πρώιμες θεραπείες για τον καρκίνο του πνεύμονα έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Εξετάσεις για την αρτηριακή πίεση

Πότε: Ηλικίες 18 και άνω

Πόσο συχνά:

Κάθε χρόνο εάν:

  • Έχετε συγγενή α’ βαθμού με υπέρταση
  • Έχετε πίεση 120-129 mm Hg (μεγάλη) ή 70-79 mm Hg (μικρή)
  • Έχετε διαβήτη, είστε υπέρβαροι ή έχετε άλλες παθήσεις υγείας που σας θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε υπέρταση
  • Είστε 65 ετών και άνω

Κάθε 3 έως 5 χρόνια εάν:

  • Η αρτηριακή σας πίεση είναι εντός του φυσιολογικού εύρους (κάτω από 120 mm Hg η μεγάλη και κάτω από 80 mm Hg η μικρή και δεν έχετε παράγοντες κινδύνου υπέρτασης

Εξετάσεις για καρκίνο του δέρματος

Πότε: Ηλικίες 18 έως 24 ετών , ειδικά αν έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα

Πόσο συχνά: Περιοδικά

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ σημειώνει ότι ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν και πόσο συχνά χρειάζεστε προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του δέρματος με βάση τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της πάθησης και το προηγούμενο ιατρικό ιστορικό σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.