ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ασπαρτάμη: Και επίσημα ανακοινώθηκε από τον ΠΟΥ ότι είναι «πιθανώς καρκινογόνα»!

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για την ποσότητα που καταναλώνεται

Ασπαρτάμη: Και επίσημα ανακοινώθηκε από τον ΠΟΥ ότι είναι «πιθανώς καρκινογόνα»!

Στην κατηγορία των «πιθανώς καρκινογόνων» ουσιών τοποθέτησε και επίσημα την ασπαρτάμη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι παραμένει ασφαλής για κατανάλωση μέχρι κάποια συγκεκριμένα επίπεδα.

Η «ετυμηγορία» για την ασπαρτάμη ήταν το αποτέλεσμα των ερευνών δύο ξεχωριστών ομάδων ειδικών του ΠΟΥ, με την πρώτη να εντοπίζει αν υπάρχουν αποδείξεις ότι μια ουσία είναι πιθανώς επικίνδυνη και την δεύτερη να κρίνει πόσο πραγματικός είναι ο κίνδυνος από τη χρήση αυτής της ουσίας.

Σε συνέντευξη τύπου πριν την επίσημη ανακοίνωση ο επικεφαλής του τομέα τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Φραντσέσκο Μπράνκα, επιχείρησε να εξηγήσει την απόφαση των δύο ομάδων των ειδικών, ειδικά για όσους χρησιμοποιούν γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη προκειμένου να αποφύγουν τη ζάχαρη.

«Αν οι καταναλωτές πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σε ένα αναψυκτικό με γλυκαντικό ή σε αναψυκτικό με ζάχαρη πιστεύω ότι υπάρχει μια τρίτη επιλογή που πρέπει να εξετάσουν, να πιουν δηλαδή νερό» είπε αρχικά χαρτολογώντας.

«Τα αποτελέσματα των ερευνών δεν δείχνουν ότι η περιστασιακή χρήση ασπαρτάμης θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τους περισσότερους καταναλωτές» πρόσθεσε ο Μπράνκα.

Όπως κατέληξε, ο ΠΟΥ δεν καλεί τις εταιρείες να αφαιρέσουν τελείως την ασπαρτάμη από τα προϊόντα τους αλλά αντίθετα καλεί σε ρύθμιση τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές.

Μετά το πόρισμα των ομάδων του ΠΟΥ ο οργανισμός JECFA (Food and Agriculture Organization joint committee on Food Additives) ανακοίνωσε ότι παραμένει η σύστασή του για κατανάλωση ασπαρτάμης κάτω από τα επίπεδα των 40 mg την ημέρα.

Σημειώνεται ότι το όριο αυτό έχει θεσπιστεί από το 1981 και χρησιμοποιείται από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές για τα τρόφιμα.

Παρόλα αυτά υπάρχουν επιστήμονες που δεν είχαν καμία σχέση με την έρευνα οι οποίοι υποστήριξαν ότι οι αποδείξεις που συνδέουν την ασπαρτάμη με τον καρκίνο είναι «αδύναμες» με τις ενώσεις παραγωγής τροφίμων και ποτών να υποστηρίζουν ότι η ασπαρτάμη παραμένει ασφαλης και καλή επιλογή για όσους θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν προκειμένου να περιορίσουν την κατανάλωση ζάχαρης στη διατροφή τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα επίπεδα κατανάλωσης ασπαρτάμης που ισχύουν, ορίζουν ότι για ένα άτομο βάρους περίπου 60-70 κιλών θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από εννέα έως 14 κουτάκια αναψυκτικών για να τα ξεπεράσουν, βάσει της μέσης ποσότητας ασπαρτάμης που χρησιμοποιείται στα αναψυκτικά – ποσότητα που υπερβαίνει κατά 10 φορές αυτή των αναψυκτικών που καταναλώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.