ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αυγά: Τι χρώμα πρέπει να έχει ο κρόκος; – Ποιοι παράγοντες μπορεί να τον επηρεάσουν

Ποια η σημασία του

Αυγά: Τι χρώμα πρέπει να έχει ο κρόκος; – Ποιοι παράγοντες μπορεί να τον επηρεάσουν

Όλοι μας γνωρίζουμε πως το αυγό θεωρείται ο βασιλιάς της διατροφής, καθώς έχει άπειρα οφέλη για την υγεία. Μάλιστα, τα περισσότερα αυγά που μπορείτε να βρείτε σε σούπερ μάρκετ έχουν έναν κρόκο με ένα ελαφρύ, χλωμό, κίτρινο χρώμα.

Όσο πιο παχύ, σκούρο, πορτοκαλί χρώμα έχει ο κρόκος, τόσο πιο υγιεινό είναι το αυγό.

Το χρώμα του κρόκου, μπορεί να σου αποκαλύψει πολλά σημαντικά στοιχεία σχετικά με τη διατροφική αξία του αυγού. Ο σκουρόχρωμος-πορτοκαλί κρόκος δείχνει ότι το αυγό έχει παραχθεί από κότα ελευθέρας βοσκής που η διατροφή της περιλαμβάνει φρέσκο γρασίδι, σκουλήκια και ακρίδες.

Η συγκεκριμένη διατροφή είναι πλούσια σε καροτενοειδή, γεγονός που εξηγεί το πορτοκαλί χρώμα. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αυγά με πορτοκαλί κρόκο περιέχουν περισσότερα ωμέγα-3 και βιταμίνες.

Τι μας δείχνει το χρώμα του κρόκου;

«Η θρεπτική αξία ενός αυγού καθορίζεται από παράγοντες όπως η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες, το προφίλ αμινοξέων και η περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα», εξηγεί ειδικός.

Ενώ οι κρόκοι των αυγών μπορεί να έχουν χρώμα από ανοιχτό κίτρινο έως βαθύ πορτοκαλί, «οι πιο υγιείς κότες θα έχουν περισσότερα καροτενοειδή στα αυγά τους, παράγοντας έναν βαθύ χρυσαφί κρόκο», εξηγεί.

Έτσι, για να αποκτήσει έναν χρυσό κρόκο, η κότα πρέπει να έχει καλής ποιότητας τροφή, σωστές πρακτικές εκτροφής – και το πιο σημαντικό να είναι μια υγιής κότα.

Αντιπρόεδρος Ασφάλειας Τροφίμων και Διασφάλισης Ποιότητας στη Vital Farms, συμφωνεί ότι το χρώμα του κρόκου είναι ένδειξη της διατροφής μιας κότας και της συνολικής ευημερίας της.

Μάλιστα, όπως σημειώνει, η διαφορά τους δεν εντοπίζεται μόνο στη διατροφική αξία αλλά και στη γεύση, καθώς τα αυγά με πορτοκαλί κρόκο έχουν πιο έντονη γεύση.

Αν αντίθετα ο κρόκος των αυγών είναι κίτρινος, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι οι κότες που τα παράγουν έχουν μία πιο “χορτοφαγική” διατροφή που περιλαμβάνει μόνο καλαμπόκι και σιτάρι.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το χρώμα του κρόκου:

Η ηλικία

Καθώς οι κότες μεγαλώνουν τείνουν να γεννούν αβγά με πιο ανοιχτόχρωμους κρόκους, καθώς οι συνήθειες βόσκησης και η σύνθεση της ζωοτροφής αλλάζουν. Φυσικά σε μια φάρμα υπάρχουν κοπάδια διαφορετικών ηλικιών.

Μπορεί λοιπόν τα αυγά μιας συσκευασίας να προέρχονται από διαφορετικής ηλικίας κοπάδια και για αυτό να υπάρχει μικρή διαφοροποίηση στο χρώμα τους. Παρά τη διαφορετική εμφάνιση, το αυγό, από μεγαλύτερης ηλικίας κοπάδια εξακολουθεί να έχει την ίδια θρεπτική αξία με αυτά από νεότερες όρνιθες.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Ίσως δεν το γνωρίζετε, αλλά οι κότες, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις αλλαγές του περιβάλλοντός τους. Μικρές αλλαγές όπως η αλλαγή της θερμοκρασίας ή των εποχών, οι έντονοι θόρυβοι, μπορούν να τους προκαλέσουν στρες και αυτό να επηρεάσει τα χαρακτηριστικά των αυγών τους.

Το χρώμα του κρόκου επηρεάζει τη θρεπτική αξία του αυγού;

Η θρεπτική αξία ενός αυγού δεν μπορεί να κριθεί αποκλειστικά από το χρώμα του κρόκου. Αν και οι σκουρόχρωμοι κρόκοι είναι συνήθως ένας καλός δείκτης ότι η κότα έχει ποικίλη διατροφή, το χρώμα του κρόκου από μόνο του δεν αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης της θρεπτικής του αξίας, σημειώνει η ειδικός. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και λίπος παραμένει ίδια ανεξαρτήτως χρώματος, ενώ υπάρχει ελάχιστη διαφορά στις βιταμίνες και τη χοληστερίνη, η οποία θεωρείται αμελητέα.

Το χρώμα του κρόκου δείχνει πόσο φρέσκο είναι;

Όχι. Μπορεί το ασπράδι να γίνεται πιο “νερουλό” όσο περνούν οι μέρες, ο κρόκος όμως παραμένει αμετάβλητος σε υφή και χρώμα. Έτσι, όποιο χρώμα κρόκου προτιμάτε, όλα έχουν τεράστια θρεπτική αξία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.