Αυξημένος κίνδυνος για λιπώδη νόσο του ήπατος για όσους κάθονται και κοιμούνται πολύ

Τι έδειξε έρευνα

Αυξημένος κίνδυνος για λιπώδη νόσο του ήπατος για όσους κάθονται και κοιμούνται πολύ

Όσοι κάθονται πολλές ώρες ή παίρνουν συχνά έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν λιπώδη ηπατική νόσο, προειδοποιεί νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες λένε ότι οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να κοιμηθούν τη νύχτα, αλλά κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο.

Η λιπώδης ηπατική νόσος είναι η κορυφαία χρόνια ηπατική νόσος παγκοσμίως. Τα κρούσματα στα παιδιά έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια.

Η πάθηση επιδεινώνεται από την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2. Μπορεί να προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατο, εάν εξελιχθεί σε ηπατική νόσο τελικού σταδίου.

Η καθυστερημένη ώρα ύπνου, ο μεσημεριανός ύπνος για περισσότερα από 30 λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας και ακόμη και το ροχαλητό συνδέθηκαν με υψηλότερο κίνδυνο λιπώδους νόσου του ήπατος. Αυτή η χρόνια πάθηση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ηπατική βλάβη, συμπεριλαμβανομένης της κίρρωσης. Μια μέτρια βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου βρέθηκε ότι μείωσε τον κίνδυνο για λιπώδη νόσο του ήπατος κατά 29%.

Τα παχύσαρκα άτομα και όσοι διάγουν καθιστική ζωή βρέθηκε ότι έχουν τις χειρότερες παρενέργειες από την κακή ποιότητα ύπνου.

Για τις ανάγκες της έρευνας, ερευνητές στην Κίνα εξέτασαν τις αυτοαναφερόμενες συμπεριφορές ύπνου περισσότερων από 5.000 Κινέζων ενηλίκων με λιπώδη ηπατική νόσο. “Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι μια μέτρια βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου σχετιζόταν με 29% μείωση του κινδύνου για λιπώδη ηπατική νόσο”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Yan Liu από το Επαρχιακό Εργαστήριο Τροφίμων, Διατροφής και Υγείας της Guangdong και από το πανεπιστήμιο Sun Yat-sen .

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Η μελέτη μας παρέχει στοιχεία ότι ακόμη και μια μέτρια βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου είναι αρκετή για να μειώσει τον κίνδυνο για λιπώδη ηπατική νόσο, ειδικά σε εκείνους με ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Δεδομένου ότι πολλά άτομα που υποφέρουν από κακή ποιότητα ύπνου υποδιαγιγνώσκονται και δεν υποβάλλονται σε θεραπεία για λιπώδη νόσο του ήπατος, η μελέτη μας εγείρει την ανάγκη για περισσότερη έρευνα σε αυτό το πεδίο και στρατηγικές για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου”, είπε ο δρ. Liu.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.