Αυτά είναι τα ασυνήθιστα «σημάδια» που στέλνει το σώμα όταν υπάρχει πρόβλημα στην καρδιά

«Εάν αισθάνεστε συνεχώς ότι κάτι δεν πάει καλά, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό»

Αυτά είναι τα ασυνήθιστα «σημάδια» που στέλνει το σώμα όταν υπάρχει πρόβλημα στην καρδιά

Τα κλασικά σημάδια καρδιακού προβλήματος όπως το σφίξιμο, η πίεση και ο πόνος στο στήθος, δεν είναι τα μοναδικά προειδοποιητικά συμπτώματα ενός επεισοδίου.

Οι άνθρωποι συχνά αποτυγχάνουν να συνδέσουν άλλα συμπτώματα που βιώνουν με την πραγματική τους αιτία: την καρδιά.

Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αποτυχία να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται για ένα επείγον καρδιακό πρόβλημα, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό, ή να καθυστερήσουν στη διάγνωση και θεραπεία πιθανής καρδιακής νόσου.

“Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν το σώμα τους καλύτερα από οποιονδήποτε γιατρό. Γενικά, εάν αισθάνεστε συνεχώς ότι κάτι δεν πάει καλά, ή διαπιστώνετε ότι σας συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό”, λέει ο δρ. Parag Joshi, καρδιολόγος στο Johns Hopkins Ciccarone Center for the Prevention of Heart Disease.

Ολόκληρο το σώμα σας μπορεί να συμμετέχει στην “αποστολή μηνυμάτων”, ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας.

Άμεσα (αλλά απρόσμενα) σημάδια προβλήματος στην καρδιά

Πολλά σωματικά σημάδια που σχετίζονται με την καρδιά συνδέονται στενά με την ανεπαρκή ροή αίματος μέσω των αρτηριών προς την καρδιά.

Αλλά σημάδια, όπως τα παρακάτω, μπορεί να μην φαίνονται σε πρώτη ανάγνωση ότι συνδέονται με καρδιακό πρόβλημα:

  • Πόνος στο σαγόνι και στον αυχένα: Ο πόνος στο στήθος δεν επικεντρώνεται πάντα στην καρδιά. Είναι ανησυχητικός και όταν “ακτινοβολεί” στο σαγόνι και τον λαιμό από το στήθος.
  • Ναυτία και φούσκωμα: Ειδικά οι γυναίκες συχνά περιγράφουν αυτού του είδους την ενόχληση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει εμετό, πριν αισθανθούν πόνο στο στήθος.
  • Συνολική κόπωση: Όταν η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αποτελεσματικά, λιγότερο αίμα ρέει στους πνεύμονες και στους μύες. Η δύσπνοια και η κούραση όταν κάνετε καθημερινές δραστηριότητες, όπως το ανέβασμα σκαλοπατιών ή το περπάτημα μέχρι το περίπτερο, είναι ένα σοβαρό σημάδι.

Έμμεσα σημάδια καρδιακών προβλημάτων

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ορισμένα προβλήματα μπορεί να έχουν ή να μην έχουν σαφείς συνδέσμους με καρδιακές παθήσεις. Αλλά δικαιολογούν το να κάνετε εξετάσεις, ειδικά εάν έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο.

  • Άπνοια ύπνου: Αυτή η προσωρινή κατάρρευση ενός αεραγωγού διακόπτει την αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου και έχει συνδεθεί με υπέρταση και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
  • Δυσκολία επίτευξης, ή διατήρησης στύσης: Αν και οι άνδρες συχνά δεν συνδέουν την στυτική δυσλειτουργία με την καρδιά, μπορεί να είναι ένα πολύ πρώιμο σημάδι αρτηριακής βλάβης. “Ένα πρόβλημα με τα αιμοφόρα αγγεία σε μια περιοχή του σώματος μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα αιμοφόρων αγγείων σε μια άλλη περιοχή”, λέει ο δρ. Joshi.
  • Κράμπες, πόνος ή μούδιασμα στις γάμπες όταν περπατάτε: Αυτού του είδους ο πόνος στα πόδια, ο οποίος γίνεται αισθητός όταν ασκείστε και σταματά όταν σταματάτε την άσκηση, μπορεί να είναι σημάδι περιφερικής αγγειακής νόσου, μιας διαταραχής του κυκλοφορικού. Τα άτομα με περιφερική αγγειακή νόσο συχνά έχουν αθηροσκλήρωση, δηλαδή συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.