ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για άνοια νεαρής ηλικίας σύμφωνα με νέα μελέτη

Η κληρονομικότητα είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ

Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για άνοια νεαρής ηλικίας σύμφωνα με νέα μελέτη

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ που δημοσιεύτηκε στο JAMA Neurology εντόπισε μερικούς από τους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε πρώιμες περιπτώσεις άνοιας – μερικοί από τους οποίους μπορεί να σε εκπλήξουν.

Τα δεδομένα ανέλυσαν τις συμπεριφορές περισσότερων από 350.000 συμμετεχόντων κάτω των 65 ετών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για την αξιολόγηση της άνοιας νεαρής ηλικίας, η οποία εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 65 ετών. Οι ερευνητές βρήκαν ότι υπάρχουν 15 κοινά ζητήματα που μπορούν να συμβάλουν στην πρώιμη ανάπτυξη της πάθησης.

Να τι πρέπει να γνωρίζεις:

Οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για άνοια νεαρής ηλικίας:

Η μεγάλης κλίμακας μελέτη εξέτασε 39 πιθανούς παράγοντες κινδύνου και διαπίστωσε ότι 15 από αυτούς έκαναν τη μεγαλύτερη διαφορά όσον αφορά την ανάπτυξη άνοιας πριν από την ηλικία των 65 ετών.

  • Κοινωνική απομόνωση
  • Κατώτερη τυπική εκπαίδευση
  • Χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση
  • Μεταφορά δύο αντιγράφων του γονιδίου APOE (δείκτης που επηρεάζει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ)
  • Ανεπάρκεια βιταμίνης D
  • Πρόβλημα ακοής
  • Διαταραχή χρήσης αλκοόλ
  • Χωρίς χρήση αλκοόλ (αποχή)
  • Κατάθλιψη
  • Υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης
  • Χαμηλότερη δύναμη χειρολαβής (σωματική αδυναμία)
  • Ορθοστατική υπόταση (μια μορφή χαμηλής αρτηριακής πίεσης)
  • Εγκεφαλικό
  • Διαβήτης
  • Καρδιακή ασθένεια

Αν και ορισμένοι αναγνωρισμένοι κίνδυνοι είναι εκτός ελέγχου πολλών ανθρώπων – όπως το να είσαι φορέας του γονιδίου APOE ή η κοινωνικοοικονομική σου κατάσταση – άλλοι μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Τι μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τον κίνδυνο άνοιας πρώιμης έναρξης

Επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής και νευρολογίας στο Yale School of Medicine, συνέστησε τρία «μέτρα για τον τρόπο ζωής» που οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να λάβουν υπόψη όταν προσπαθούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας νεαρής ηλικίας – ξεκινώντας με σωματική άσκηση .

Στη συνέχεια, επικεντρώθηκε στην κατανάλωση θρεπτικών τροφών. Ο Fesharaki-Zadeκ πρότεινε μια μεσογειακή διατροφή, αναφέροντας τα καλά τεκμηριωμένα οφέλη της.

Ο ειδικός συνέστησε την πνευματική και κοινωνική διέγερση για να διατηρήσεις το μυαλό σου σε εγρήγορση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για την πνευματική διέγερση, θα μπορούσες να ασχοληθείς με την εκμάθηση μιας νέας γλώσσας ή την παρακολούθηση σεμιναρίου, την ακρόαση μουσικής ή τον χορό. Βασικά, οτιδήποτε απασχολεί το μυαλό σου θα το βοηθήσει να παραμείνει υγιές. Η διέγερση της διάθεσης, από την άλλη πλευρά, σχετίζεται με πρακτικές μείωσης του στρες, «όπως η επίγνωση και η γιόγκα», είπε ο ειδικός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.