Αυτός είναι ο λόγος που οι γυναίκες πρέπει να κάνουν γυμναστική το πρωί & οι άνδρες το βράδυ

Είναι γνωστό ότι η άσκηση επηρεάζει διαφορετικά τα φύλα, ιδιαίτερα όσον αφορά το λίπος

Αυτός είναι ο λόγος που οι γυναίκες πρέπει να κάνουν γυμναστική το πρωί & οι άνδρες το βράδυ

Σύμφωνα με μια νέα μικρή μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που θέλουν να χάσουν πόντους και λίπος, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς, πρέπει να ασκούνται πρωινές ώρες.

Παράλληλα, βλέπουν μεγαλύτερη μείωση της αρτηριακής τους πίεσης.

Αντίθετα, οι άνδρες καταφέρνουν να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση και την «κακή» χοληστερόλη και να κάψουν περισσότερο λίπος όταν αθλούνται βράδυ.

Οι άνδρες μπορεί επίσης να αισθάνονται λιγότερο κουρασμένοι όταν ασκούνται πριν από το δείπνο, παρά πριν από το πρωινό γεύμα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 27 γυναίκες και 20 άνδρες που ασκούνταν τέσσερις φορές την εβδομάδα. Περίπου οι μισοί ασκούνταν μεταξύ 6 π.μ. και 8 π.μ., ενώ οι υπόλοιποι μεταξύ 6.30 μ.μ. και 8.30 μ.μ.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Paul Arciero από το Skidmore College της Νέας Υόρκης, δήλωσε: «Τόσο η πρωινή όσο και η βραδινή άσκηση έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία των γυναικών. Όσες θέλουν όμως να χάσουν λίπος στην κοιλιά και να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση πρέπει να γυμνάζονται το πρωί».

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν άτομα με σχετικά καλή φυσική κατάσταση, ηλικίας 25 έως 55 ετών, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ασκούνταν το πρωί έχασαν κατά μέσο όρο το 10% του λίπους γύρω από τη μέση τους. Για τις γυναίκες που ασκούνταν το βράδυ, το ποσοστό αυτό ανήλθε σε μόλις 3%.

Παρότι οι γυναίκες δεν έχασαν βάρος συνολικά, έχασαν κοιλιακό λίπος, το οποίο περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα του σώματος και είναι κακό για την υγεία.

Οι γυναίκες που ασκούνταν το πρωί είδαν μεγαλύτερη μείωση της αρτηριακής πίεσης συγκριτικά με εκείνες που ασκούνταν αργότερα. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στη μείωση της ακαμψίας των αιμοφόρων αγγείων τους, αλλά και στο ότι το πρωί είχαν ελαφρώς υψηλότερη αρτηριακή πίεση.

Το θετικό για όσες έκαναν άσκηση το απόγευμα, είναι ότι είχαν περισσότερη δύναμη γενικά και στο άνω μέρος του σώματος όταν τους ζητήθηκε να σηκώσουν βάρη.

Στους άνδρες δεν παρατηρήθηκε διαφορά στη σωματική απόδοση με βάση το αν ασκούνταν νωρίς ή αργά.

Ήταν όμως πολύ λιγότερο κουρασμένοι όταν ασκούνταν τη νύχτα, είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και από την ανάλυση της αναπνοής τους φάνηκε να καίνε περισσότερο λίπος.

Όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, κλήθηκαν να κάνουν τέσσερις προπονήσεις την εβδομάδα για 3 μήνες. Αυτές περιλάμβαναν μία προπόνηση με αντιστάσεις, μια συνεδρία διατάσεων όπως γιόγκα ή πιλάτες και μια προπόνηση σπριντ, δηλαδή κολύμπι ή τρέξιμο σε διάδρομο για 35 λεπτά. Οι περισσότερες συνεδρίες διήρκεσαν μία ώρα, ενώ συμπεριλήφθηκαν και αερόβιες ασκήσεις όπως η ποδηλασία ή η κωπηλασία για να δοκιμαστεί η αντοχή τους.

Οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν σταθερή διατροφή για 12 εβδομάδες, προκειμένου η κατανάλωση τροφής να μην επηρεάζει τα αποτελέσματα.

Είναι γνωστό ότι η άσκηση επηρεάζει διαφορετικά τα φύλα, ιδιαίτερα όσον αφορά το λίπος.

Οι γυναικείες ορμόνες και οι αντίθετοι κιρκάδιοι ρυθμοί μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι γυναίκες πρέπει να ασκούνται το πρωί για να χάσουν λίπος αλλά το βράδυ αν θέλουν να βελτιώσουν τη μυϊκή τους δύναμη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η άσκηση ωφέλησε όλους τους συμμετέχοντες στην έρευνα, ανεξάρτητα από την ώρα που ασκούνταν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.