Δ.Σαρηγιάννης: «Είμαστε σε νέο κύμα πανδημίας – Θα ήταν καλό να λάβουμε μέτρα από άποψη υγειονομικής ασφάλειας»

«Είμαστε σχεδόν ακάλυπτοι από άποψη φυσικής ανοσίας»

Δ.Σαρηγιάννης: «Είμαστε σε νέο κύμα πανδημίας – Θα ήταν καλό να λάβουμε μέτρα από άποψη υγειονομικής ασφάλειας»

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί της Τετάρτης, σχολιάζοντας την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού, τόνισε πως «ξεκάθαρα πρόκειται για ένα νέο κύμα πανδημίας».

Ο κ. Σαρηγιάννης, αναφέρθηκε στις δύο νέες παραλλαγές του ιού, την Όμικρον 4 και την Όμικρον 5, οι οποίες όπως επισήμανε χαρακτηριστικά είναι «λιγότερο λοιμογόνες».

«Μπαίνει ήδη ακόμα περισσότερος κόσμος στα νοσοκομεία, απλώς ακόμα δεν το βλέπουμε στις διασωληνώσεις και στις ΜΕΘ», δήλωσε ο καθηγητής, διευκρινίζοντας ότι «αυτό το κύμα της πανδημίας ξεκίνησε από τις αρχές Ιουνίου και τώρα είναι σε φάση ανάπτυξης. Από την επόμενη εβδομάδα θα φαίνεται στις διασωληνώσεις και δυστυχώς, αργότερα, θα αρχίσει να φαίνεται και στους θανάτους».

Και όπως υποστήριξε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής «θα ήταν καλό να λάβουμε μέτρα από άποψη υγειονομικής ασφάλειας».

Σύμφωνα με τον ειδικό που παρακολουθεί τους επιδημιολογικούς δείκτες και το πώς αυτοί αποτυπώνονται στα κρούσματα «ξεφεύγουμε σε σημαντικό ποσοστό από ανοσία είτε τη φυσική, μετά από νόσηση και ανάρρωση», τονίζοντας ότι είμαστε σχεδόν ακάλυπτοι όσον αφορά στη μόλυνση από τον ιό.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η λογική μάς λέει ότι θα πρέπει να λάβουμε κάποια μέτρα. Χαρακτήρισε, επίσης, ως λάθος το ότι σταμάτησε η διενέργεια τεστ αυτοδιάγνωσης ή rapid test σε σχολεία, εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών καθώς και στους χώρους εργασίας.

Το καλό, ωστόσο στην όλη κατάσταση, όπως είπε, είναι ότι «προλάβαμε να αποκλιμακώσουμε την πίεση στο ΕΣΥ».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Σαρηγιάννης κάλεσε τον κόσμο να μην παραλείπει να κάνει τεστ και να φοράει μάσκες όπου χρειάζεται, ακόμα και σε αεροπλάνα και πλοία, και μην είναι αυτό πια υποχρεωτικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.