ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Δείτε γιατί πρέπει να βγείτε για περπάτημα μετά το πασχαλινό τραπέζι – Τα οφέλη

Ο πιθανός κίνδυνος

Δείτε γιατί πρέπει να βγείτε για περπάτημα μετά το πασχαλινό τραπέζι – Τα οφέλη

Όταν σηκωθείτε από το τραπέζι της Λαμπρής, μην παραλείψετε να κάνετε έναν σύντομο περίπατο.

Τα οφέλη που θα παράσχει το περπάτημα στην υγεία σας είναι περισσότερα από τους δυνητικούς κινδύνους, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες. Αρκεί να κάνετε τον περίπατό σας με αργό βήμα και να είναι σύντομος.

Το μεγαλύτερο ενδεχομένως όφελος που έχει το περπάτημα μετά το φαγητό είναι ότι βελτιώνει την πέψη. Η κίνηση του σώματος διεγείρει την κένωση του στομάχου και των εντέρων, επιταχύνοντας την μετάβαση της τροφής από το ένα όργανο στο άλλο.

Επιπλέον, η χαμηλής έως μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα μετά το φαγητό μπορεί να ασκεί προστατευτική δράση στην γαστρεντερική οδό. Στην πραγματικότητα, έχει βρεθεί ότι μπορεί να προστατεύει από νόσους όπως:

  • Το πεπτικό έλκος
  • Οι καούρες
  • Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου
  • Η εκκολπωματική νόσος
  • Η δυσκοιλιότητα
  • Ο καρκίνος του παχέος εντέρου

Ρύθμιση σακχάρου και πίεσης

Το περπάτημα μετά το φαγητό ως φαίνεται βελτιώνει τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για όσους έχουν προδιαβήτη ή «ζάχαρο» (σακχαρώδη διαβήτη).

Έχει βρεθεί ότι λίγη φυσική δραστηριότητα μετά το γεύμα μπορεί να προλαμβάνει τις υπερβολικές αυξήσεις του σακχάρου. Έτσι μειώνει τις ανάγκες του οργανισμού σε ινσουλίνη ή άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα.

Μελέτη του 2016 σε ασθενείς με τύπου 2 διαβήτη έδειξε ότι το ελαφρύ περπάτημα για 10 λεπτά αμέσως με το φαγητό είναι ό,τι χρειάζεται για καλή ρύθμιση της μεταγευματικής γλυκόζης.

Ανάλογα οφέλη αποκομίζουν φυσικά και οι μη διαβητικοί, αφού σε όλους μας αυξάνεται το σάκχαρο μετά το φαγητό.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το περπάτημα μετά το φαγητό μπορεί να συμβάλλει έως ένα βαθμό και στην ρύθμιση της πίεσης. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως όσοι περπατούν επί 10 λεπτά μετά από κάθε κύριο γεύμα της ημέρας επιτυγχάνουν αισθητή ελάττωση της αρτηριακής πίεσης.

Σημαντικά οφέλη αποκομίζουν και όσοι διάγουν καθιστική ζωή. Με το συστηματικό περπάτημα μπορούν να μειώσουν την πίεσή τους κατά 13% (ή κατά 21 mmHg ή 2,1 βαθμούς) μέσα σε έξι μήνες, σύμφωνα με μελέτη στην Ιταλία.

Και ένας πιθανός κίνδυνος

Το περπάτημα μετά το φαγητό μπορεί επίσης να συμβάλλει στην προστασία του σωματικού βάρους. Μακροπρόθεσμα, δε, μπορεί να προστατεύσει την υγεία της καρδιάς.

Ωστόσο σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να ενέχει κίνδυνο γαστρεντερικής δυσφορίας, που εκδηλώνεται με:

  • Δυσπεψία
  • Διάρροια
  • Ναυτία
  • Τυμπανισμό
  • Αέρια

Τα ενοχλήματα αυτά δημιουργούνται καθώς η τροφή κινείται μέσα στον στόμαχο, δημιουργώντας ένα λιγότερο από ιδεώδες περιβάλλον για την πέψη.

Για να αποφύγετε αυτό τον κίνδυνο, μπορείτε να περιμένετε 10-15 λεπτά μετά το φαγητό και να βγείτε μετά για περπάτημα. Φροντίστε επίσης να διατηρήσετε χαμηλό τον ρυθμό της βάδισής σας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.