ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Δείτε πώς θα αντιμετωπίσετε την κακοσμία του στόματος με προβιοτικά – Τι έδειξε νέα μελέτη

Τα προβιοτικά μπορεί να αναστείλουν την αποσύνθεση αμινοξέων και πρωτεϊνών από αναερόβια βακτήρια στο στόμα

Δείτε πώς θα αντιμετωπίσετε την κακοσμία του στόματος με προβιοτικά – Τι έδειξε νέα μελέτη

Μια νέα μελέτη, διαπίστωσε πως τα προβιοτικά, τα καλά βακτήρια που βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ψωμί με προζύμι, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της επίμονης κακοσμίας του στόματος.

Αιτία της επίμονης κακοσμίας του στόματος είναι οι πτητικές θειικές ενώσεις, οι οποίες παράγονται από τα βακτήρια του στόματος ως αποτέλεσμα της ανάμειξης βακτηρίων και των υπολειμμάτων τροφών.

Για να την αντιμετωπίσουν, οι περισσότεροι κάνουν στοματικές πλύσεις, μασάνε τσίχλες ή χρησιμοποιούν ξύστρα καθαρισμού της γλώσσας για την απομάκρυνση των βακτηρίων. Σύμφωνα με νέα ευρήματα, τα προβιοτικά μπορούν να αποτελέσουν μια απλούστερη εναλλακτική λύση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από βάσεις δεδομένων για σχετικές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που δημοσιεύτηκαν έως τον Φεβρουάριο του 2021.

Η σοβαρότητα της κακοσμίας του στόματος των 278 συμμετεχόντων καθορίστηκε από τα επίπεδα πτητικών θειούχων ενώσεων που ανιχνεύθηκαν στο στόμα ή το σκορ OLP, το οποίο μετρά την οσμή της αναπνοής σε διάφορες αποστάσεις από το στόμα.

Οι βαθμολογίες επίστρωσης της γλώσσας και ο δείκτης πλάκας συμπεριλήφθηκαν επίσης στην ανάλυση, επειδή μια βρώμικη γλώσσα και η συσσώρευση πέτρας μεταξύ των δοντιών συχνά θεωρούνται ως κύριες αιτίες δύσοσμης αναπνοής.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι βαθμολογίες OLP μειώθηκαν σημαντικά σε όσους έλαβαν προβιοτικά, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.

Ανάλογη ήταν η επίδραση και στα επίπεδα πτητικών θειούχων ενώσεων που ανιχνεύθηκαν.

Τα προβιοτικά μπορεί να αναστείλουν την αποσύνθεση αμινοξέων και πρωτεϊνών από αναερόβια βακτήρια στο στόμα, περιορίζοντας έτσι την παραγωγή δύσοσμων υποπροϊόντων, εξηγούν οι ερευνητές.

«Αυτή η συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση δείχνει ότι τα προβιοτικά (π.χ. Lactobacillus salivarius, Lactobacillus reuteri, Streptococcus salivarius και Weissella cibaria) μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της δυσοσμίας του στόματος μειώνοντας τα επίπεδα συγκέντρωσης πτητικών θειούχων ενώσεων βραχυπρόθεσμα, δεν έχουν όμως σημαντική επίδραση στις κύριες αιτίες της δυσοσμίας του στόματος, όπως είναι η πλάκα και η επικάλυψη της γλώσσας», γράφουν οι ερευνητές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.