ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Δεν πάει ο νους σου: Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός μήνας για να ξεκινήσεις δίαιτα

Η απώλεια βάρους είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους στόχους που θέτει ο κόσμος με την άφιξη του νέου έτους

Δεν πάει ο νους σου: Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός μήνας για να ξεκινήσεις δίαιτα

Γνωρίζατε πως σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Ιανουάριος είναι η καλύτερη εποχή για δίαιτα, καθώς όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος στην αρχή του έτους βλέπουν μεγαλύτερη αλλαγή;

Από την άλλη πλευρά, διαπιστώνεται ότι οι καλοκαιρινές διακοπές μπορεί να στέκονται εμπόδιο στην τήρηση μία πιο υγιεινής διατροφής και ενός ισορροπημένου προγράμματος.

Συγκεκριμένα, όσοι ξεκινούν μια δίαιτα τον Ιανουάριο χάνουν κατά μέσο όρο 2,5 κιλά, σε σύγκριση με 1,6 κιλά)ο καλοκαίρι.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι πίσω από την επιτυχία των χειμωνιάτικών διαιτών κρύβεται το κίνητρο που δίνει στους ανθρώπους η νοοτροπία της «νέας αρχής» και η στοχοπροσήλωση που έχουν στην αρχή για να φέρουν εις πέρας το «new year’s resolution».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον διαιτολόγο Δρ Δημήτριο Κουτουκίδη, σημείωσαν ότι η απώλεια βάρους είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους στόχους που θέτει ο κόσμος με την άφιξη του νέου έτους.

Ωστόσο πολλοί παραδέχονται ότι εγκαταλείπουν την προσπάθεια σύντομα. Συνεπώς, προκειμένου να εξακριβώσουν αν οι δίαιτες είναι εν τελεί πιο αποτελεσματικές στην αρχή του έτους, οι μελετητές διεξήγαγαν μία έρευνα στην Αγγλία με 85.514 συμμετέχοντες ηλικίας 65 ετών κατά μέσο όρο.

Οι συμμετέχοντες είχαν υψηλό σάκχαρο στο αίμα, αλλά δεν είχαν ακόμη αναπτύξει διαβήτη και κατά τη διάρκεια της έρευνας παρακολούθησαν δια ζώσης ή διαδικτυακές συνεδρίες, όπου ενθαρρύνονταν να ακολουθήσουν μια πιο υγιεινή διατροφή, να ασκούνται περισσότερο και να χάσουν βάρος.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Obesity, δείχνουν ότι η ομάδα έχασε 2 κιλά κατά μέσο όρο σε έξι μήνες, που αντιστοιχεί σε 2,3% του σωματικού τους βάρους. Ωστόσο, εκείνοι που ξεκίνησαν δίαιτα τον Ιανουάριο έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που ξεκίνησαν ένα νέο πρόγραμμα υγείας σε οποιαδήποτε άλλη εποχή του έτους.

Συνολικά, όσοι ξεκίνησαν δίαιτα τον Ιανουάριο έχασαν 12 έως 30% περισσότερο βάρος από όσους ξεκίνησαν σε άλλες εποχές του έτους, κατέληξε η ομάδα ερευνητών.

Ο Αύγουστος ήταν ο λιγότερο επιτυχημένος μήνας, ακολουθούμενος από τον Ιούλιο (1,65 κιλά), τον Σεπτέμβριο (1,79 κιλά) και τον Δεκέμβριο (1,83 κιλά).

Ωστόσο, πρότειναν ότι οι διαιτολόγοι μπορεί να είναι πιο επιτυχημένοι τον Ιανουάριο λόγω των πρωτοχρονιάτικων αποφάσεων “νέας αρχής”, των ευρέως διαδεδομένων προσπαθειών απώλειας βάρους και του έντονου μάρκετινγκ των προγραμμάτων απώλειας βάρους.

Πέραν του ότι οι πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις για μία νέα αρχή και το έντονο μάρκετινγκ για προγράμματα απώλειας βάρους ενισχύουν το κίνητρα και την αφοσίωση του κόσμου τον Ιανουάριο, οι καλοκαιρινές διακοπές δεν αποτελούν ευνοϊκές συνθήκες. Το καλοκαίρι είναι περίοδος διακοπών, συνεπώς η έλλειψη ρουτίνας δε βοηθά καθόλου την τήρηση ενός διατροφικού προγράμματος.

Ο Δρ Κουτουκίδης δήλωσε στην Telegraph: «Η πιο εύλογη ερμηνεία μας είναι ότι οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να χάσουν βάρος τον Ιανουάριο, επειδή συνήθως θεωρείται ως “νέα αρχή” και οι περισσότεροι θέτουν στόχους για το νέο έτος».

«Έτσι, καταλήγουν να παρακολουθούν περισσότερες συνεδρίες και να είναι πιο αφοσιωμένοι στο πρόγραμμα διατροφής και κατ’επέκταση χάνουν περισσότερο βάρος», προσθέτει ο ίδιος.

Ωστόσο, η Βρετανική Ένωση Διαιτολόγων έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι η νοοτροπία «νέο έτος, νέος εαυτός» ωθεί τον κόσμο να εστιάζει στις στερητικές δίαιτες και ενδέχεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην την ψυχική υγεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αντ’αυτού, η Ένωση προτρέπει τους ανθρώπους να σκέφτονται τι θα έπρεπε να τρώνε περισσότερο – όπως φυτικές ίνες – και πως να ισορροπήσουν τη διατροφή τους, αντί να επικεντρώνονται στον περιορισμό της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.