ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Έμφραγμα κι εγκεφαλικό: Αν τρώτε αυτό 4 φορές την εβδομάδα μειώνετε τον κίνδυνο κατά 40%

Τί έδειξαν έρευνες

Έμφραγμα κι εγκεφαλικό: Αν τρώτε αυτό 4 φορές την εβδομάδα μειώνετε τον κίνδυνο κατά 40%

Η καρδιά είναι ένα από τα πιο ζωτικά όργανα του σώματος, αλλά το να διατηρείτε αυτόν τον μυ υγιή δεν είναι πάντα εύκολο.

Σχεδόν το 30% των ανθρώπων που παθαίνουν έμφραγμα, δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν. Περίπου οι μισοί εξ αυτών των θανάτων συμβαίνουν πριν καν οι ασθενείς προλάβουν να φτάσουν στο νοσοκομείο.

Έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει ένα είδος τροφής που θα μπορούσε να μειώσει σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα.

Η κατανάλωση πιπεριών τσίλι 4 φορές την εβδομάδα μειώνει αισθητά τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα

Μια ιταλική μελέτη του 2019, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology ανέλυσε την επίδραση της πιπεριάς τσίλι στον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερους από 22.800 συμμετέχοντες στην μελέτη Moli-sani τη δεκαετία 2005-2015. Για την μελέτη του 2019, η κατάσταση της υγείας των συμμετεχόντων παρακολουθήθηκε για περίπου οκτώ χρόνια και έγινε σύγκριση για τις διατροφικές τους συνήθειες.

Οι Ιταλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν τακτικά πιπεριές τσίλι τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από έμφραγμα σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν πιο σπάνια αυτές τις πιπεριές.

Οι πιπεριές τσίλι μείωσαν επίσης σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό

Οι ερευνητές δεν σταμάτησαν να αναζητούν οφέλη για την υγεία σε σχέση με τις καρδιακές προσβολές. Σύμφωνα με την μελέτη, τα άτομα που έτρωγαν πιπεριές τσίλι τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν επίσης 60% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εγκεφαλοαγγειακή νόσο, όπως το εγκεφαλικό, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν τακτικά αυτές τις πιπεριές.

Οι ερευνητές δεν εξέτασαν ακριβώς το γιατί οι πιπεριές τσίλι έχουν δυνητικά τόσο θετικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς. Αλλά ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι ο λόγος είναι η καψαϊκίνη, το ενεργό συστατικό που δίνει στα τσίλι την καυτερή τους γεύση.

“Μερικά δεδομένα δείχνουν πώς τα καψαϊκινοειδή (μια κατηγορία ενώσεων που περιλαμβάνει την καψαϊκίνη) μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην λειτουργία των αιμοπεταλίων, στα κύτταρα που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία και στην μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη”, δήλωσε ο δρ. Jeffrey Teuteberg, καρδιολόγος στο Stanford Health Care, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Έμφραγμα κι εγκεφαλικό: Ο θετικός αντίκτυπος της κατανάλωσης πιπεριών τσίλι ήταν ανεξάρτητος από την υγιεινή διατροφή

Ίσως να μην χρειαστεί να αλλάξετε ολόκληρη τη διατροφή σας. Η κατανάλωση πιπεριών τσίλι τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην μείωση του κινδύνου για εσάς, ακόμη και αν δεν ακολουθείτε μια τυπική υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με την μελέτη.

“Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι η προστασία από τον κίνδυνο θνησιμότητας ήταν ανεξάρτητη από τον τύπο της διατροφής που ακολουθούσαν οι συμμετέχοντες”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Marialaura Bonaccio, επιδημιολόγος στο Mediterranean Neurological Institute.

Και πρόσθεσε: “Με άλλα λόγια, κάποιος μπορεί να ακολουθήσει την υγιεινή μεσογειακή διατροφή, κάποιος άλλος μπορεί να τρώει λιγότερο υγιεινά, αλλά για όλους οι πιπεριές τσίλι έχει προστατευτική δράση”.

Άλλοι ειδικοί προειδοποιούν να μην προσθέσετε απλώς πιπεριές τσίλι σε μια ανθυγιεινή διατροφή

Άλλοι εμπειρογνώμονες που δεν συμμετείχαν στην μελέτη έθεσαν κάποιες αμφιβολίες σχετικά με αυτά τα συμπεράσματα. Ο Duane Mellor, διατροφολόγος και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Aston στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε στο CNN ότι η μελέτη δεν έδειξε αιτιώδη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης πιπεριών τσίλι και των οφελών για την υγεία και ότι η θετική επίδραση θα μπορούσε πιθανώς να αποδοθεί στον τρόπο που ενσωματώνονται οι πιπεριές σε μια συνολική διατροφή.

“Είναι εύλογο οι άνθρωποι που τρώνε τσίλι να τρώνε επίσης και περισσότερα βότανα και μπαχαρικά. Δηλαδή είναι πιθανό να τρώνε και περισσότερα φρέσκα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών. Έτσι, αν και οι πιπεριές τσίλι είναι μια νόστιμη προσθήκη στις συνταγές και τα γεύματά μας, οποιαδήποτε άμεση επίδραση είναι πιθανό να είναι μικρή και είναι πιο πιθανό να κάνει απλώς την κατανάλωση άλλων υγιεινών τροφών πιο ευχάριστη”, εξήγησε ο ίδιος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ειδικοί μάλιστα συμβουλεύουν να ΜΗΝ συμπεριλάβετε έτσι απλά τις πιπεριές τσίλι στη διατροφή σας, αλλά να προσπαθήσετε να κάνετε μια συνολικά πιο υγιεινή διατροφή.
“Αν και οι πιπεριές τσίλι φαίνεται να είναι υγιείς για την καρδιά, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν μπορείτε απλώς να ρίξετε λίγη καυτερή σάλτσα στο cheeseburger και να το βαφτίσετε υγιεινό”, λέει η δρ. Sarah Samaan, καρδιολόγος στο Baylor Scott & White Legacy Heart Center, που δεν συμμετείχε στην έρευνα. “Το να κάνετε τις πιπεριές τσίλι ένα μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά θα σας ωφελήσει πολύ περισσότερο μακροπρόθεσμα”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.