Κατά καιρούς ακούμε διάφορες συμβουλές για την κουζίνα και τη διαχείριση των τροφίμων, δεν ισχύουν όμως όλα. Κάποιες πρακτικές αποδεικνύονται σωτήριες και κάποιες άλλες είναι σχεδόν… εγκληματικό να τις ακολουθείς.

Ας δούμε, λοιπόν, 10 μύθους και αλήθειες για την κουζίνα…

Το ελαιόλαδο μισεί το φως του ήλιου

Αλήθεια! Μάλιστα, σύμφωνα με 3ετή μελέτη που συγχρηματοδοτήθηκε από την αυστραλιανή Εταιρεία Έρευνας και Ανάπτυξης Αγροτικών Βιομηχανιών, το άμεσο φως, η θερμότητα και ο αέρας υποβαθμίζουν τις νόστιμες αρωματικές ενώσεις που συναντώνται στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Το υπεριώδες φως είναι “θανατηφόρο”, γι’ αυτό αφού προκαλεί φωτοοξείδωση, πρέπει είτε να αγοράζεις ελαιόλαδο σε τενεκέ ή να βάζεις τα μπουκάλια σε ντουλάπι, με το καπάκι τους σφιχτά βιδωμένο. Επιπλέον, ποτέ μην αγοράζεις ένα ελαιόλαδο που ήταν τοποθετημένο στη βιτρίνα του καταστήματος.

Το ψυγείο διατηρεί το ψωμί φρέσκο

Μύθος! Το ψυγείο όχι μόνο δε διατηρεί φρέσκο το ψωμί αλλά επιταχύνει δραματικά το μούχλιασμα του. Τα περισσότερα ψωμιά φτιάχνονται με αλεύρι σίτου και το άμυλό του διασπάται στο ψήσιμο σε σημείο που να μην έχει καθορισμένη δομή, επιτυγχάνοντας έτσι τη μαλακή δομή της ψίχας. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, το ψωμί χάνει υγρασία και το άμυλο επανέρχεται στην κρυσταλλική μορφή του, η οποία είναι ο λόγος για τον οποίο το ψωμί γίνεται σκληρό και κοκκώδες. Το χειρότερο; Η ψύξη επιταχύνει αυτή τη διαδικασία.

Τα αβγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα χρησιμοποιήσεις

Αλήθεια! Η ποιότητα και η φρεσκάδα των αβγών πλήττεται όταν παρουσιάζονται διακυμάνσεις στη θερμοκρασία τους, γι’ αυτό καλό είναι να τα βάζεις πάντα στο πίσω μέρος του ψυγείου, όπου η θερμοκρασία είναι σταθερή, αναστέλλοντας έτσι την περαιτέρω ανάπτυξη μικροβίων. Ωστόσο, πριν τα χρησιμοποιήσεις πρέπει να τα αφήσεις να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου γιατί τα παγωμένα αβγά έχουν κακή γεύση και συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα το τσόφλι ενός παγωμένου αβγού που σπάει κατά τη διάρκεια του βρασμού.

Το τυρί δεν πρέπει να τυλίγεται σε μεμβράνη

Μύθος! Μπορεί η μεμβράνη να μην είναι η ιδανικότερη επιλογή -για την ακρίβεια το κερωμένο χαρτί είναι το καλύτερο καθώς επιτρέπει κάποια ροή αέρα και διατηρεί την υγρασία γύρω από το τυρί-, ωστόσο όσοι υποστηρίζουν ότι έτσι ενθαρρύνεται η ανάπτυξη μούχλας και παγιδεύονται οσμές κάνουν λάθος. Τουλάχιστον αυτό ισχύει αν δεν αποθηκεύετε το τυλιγμένο σε μεμβράνη τυρί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα η μεγάλη απειλή για το τυρί είναι τα οικιακά ψυγεία, καθώς η χαμηλή θερμοκρασία κάνει την υγρασία να συμπυκνώνεται δημιουργώντας ένα ξηρό, αφυδατωμένο περιβάλλον. Τουλάχιστον η μεμβράνη θα εμποδίσει το τυρί από το να γίνει σκληρό σαν τούβλο.

Τα βαζάκια των μπαχαρικών πρέπει να σφραγίζουν καλά

Αλήθεια! Τα μπαχαρικά έχουν δυνατές γεύσεις και αρώματα λόγω των πτητικών ελαίων τους. Αυτά τα πτητικά έλαια όμως εξατμίζονται σε θερμοκρασία δωματίου και χωρίς την κατάλληλη αποθήκευση, εξαφανίζονται αφήνοντας πίσω ένα άγευστο φλοιό. Οι λεπτές πλαστικές σακούλες, το σελοφάν ή το χαρτόνι δεν βοηθούν στο να διατηρούνται τα έλαια γι αυτό πρέπει να χρησιμοποιείς γυάλινα, τενεκεδένια ή ανοξείδωτα δοχεία που κλείνουν καλά.

Δεν πρέπει να αποψύξεις μπριζόλες σε ζεστό νερό

Μύθος! Το να αποψύξεις μεγάλες ποσότητες κρέατος σε ζεστό νερό (σε θερμοκρασία περίπου 50οC) μπορεί όντως να ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων, κυρίως γιατί το κρέας χρειάζεται να μείνει για ώρες μέσα στο ζεστό νερό. Ωστόσο, αν θες να αποψύξεις με αυτό τον τρόπο μια μπριζόλα, από την οποία δεν αφαιρείς τη συσκευασία της, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

Οι πατάτες αποθηκεύονται ιδανικά σε σκοτεινά, δροσερά μέρη

Αλήθεια! Σε αντίθεση με τα περισσότερα λαχανικά οι πατάτες παραμένουν “ζωντανές” και μάλιστα προσπαθούν να αναπτυχθούν σε νέα φυτά -σίγουρα έχεις παρατηρήσει ότι κάποιες φορές οι πατάτες σου βγάζουν “ματάκια”. Για να μην αρχίσουν να φυτρώνουν, λοιπόν, πρέπει να τις βάλεις σε μια χάρτινη συσκευασία ή σε μια τσάντα από λινάτσα και να τις αποθηκεύσεις κάπου δροσερά (κατά προτίμηση σε θερμοκρασία 8οC – 12οC). Συστήνονται οι αποθήκες, τα κελάρια και τα γκαράζ, αλλά όχι το ψυγείο γιατί το κρύο θα αρχίσει να μετατρέπει τα άμυλα τους σε σάκχαρα. Επίσης, το σκοτάδι τις βοηθά να μην πρασινίσουν.

Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων

Λέγεται ότι αν σου πέσει φαγητό στο πάτωμα και το μαζέψεις στα 5 πρώτα δευτερόλεπτα τότε μπορεί να το φας άφοβα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος μύθος! Αν υπάρχει ένα μέρος στο οποίο είναι πιο πιθανό να μολυνθεί το φαγητό σου με μικρόβια αυτό είναι το πάτωμα.

Τα μεταλλικά σκεύη πρέπει να πλένονται στο χέρι

Αλήθεια! Τα μεταλλικά σκεύη δεν αγαπούν το πλυντήριο πιάτων, μάλιστα τείνουν να σκουριάζουν και πιο εύκολα αν επιλέγεις να μη βρέξεις τα χέρια σου για να τα καθαρίσεις. Ιδανικά, μεταλλικές κατσαρόλες, τηγάνια και γουόκ πλένονται στο χέρι και στη συνέχεια θερμαίνονται ελαφρά στην εστία για να στεγνώσουν καλά. Για ακόμη καλύτερα συντήρηση δε άλειψε την επιφάνεια με ελάχιστο λάδι πριν τα φυλάξεις στο ντουλάπι.

Και μία αλήθεια για τον καφέ σου…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο αέρας είναι εχθρός του καφέ! Η οξείδωση δίνει στον καφέ μπαγιάτικη γεύση, ενώ από την άλλη η υγρασίας οδηγεί σε ανάπτυξη μούχλας. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να είναι απολαυστική η κάθε κούπα καφέ είναι να παίρνεις καφέ σε κόκκους και να αλέθεις κάθε φορά την ποσότητα που χρειάζεται για κάθε φλιτζάνι. Στη συνέχεια, φροντίζεις να κλείνεις αεροστεγώς τη συσκευασία του καφέ. Όσο για τη φύλαξή του προτίμησε ένα δροσερό, σκοτεινό ντουλάπι και σε καμία περίπτωση το ψυγείο.