Υπάρχει ένα παραδοσιακό πιάτο της κινέζικης κουζίνας που έχει γίνει από τα πλέον δημοφιλή και ακριβοπληρωμένα στα καλύτερα εστιατόρια του πλανήτη. Οι ειδικοί όμως έρχονται τώρα να πουν ότι δεν είναι ούτε τόσο αθώο, ούτε τόσο καλό για την υγεία όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για τη σούπα από πτερύγιο καρχαρία. Είναι αλήθεια ότι τελευταία, με την ανησυχητική μείωση του αριθμού των καρχαριών τόσο λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη όσο και λόγω αλιείας, έχει εγείρει ανησυχίες με αποτέλεσμα να έχουν γίνει πολλές απαγορεύσεις στην εμπορία πτερυγίων στις ΗΠΑ και αλλού. Κάποια είδη επιτρέπεται ακόμα να πωλούνται, ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το εν λόγω έδεσμα μπορεί να προκαλέσει κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας, λόγω της βιοσυσσώρευσης, όπως εξηγούν. Οι τοξίνες συσσωρεύονται στα έμβια όντα όσο ανεβαίνουν τη διατροφική αλυσίδα. Οι καρχαρίες είναι από τα μεγαλύτερα και μακροβιότερα πλάσματα του ωκεανού κι έχουν υψηλή θέση στη διατροφική αλυσίδα, άρα καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες τοξινών που έχουν συσσωρευτεί στα θηράματά τους.

Ενδεικτικά βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις υδράργυρου, με τις υψηλότερες να εντοπίζονται σε μεγάλους καρχαρίες, όπως σφυροκέφαλους. Η κατανάλωση ενός μπολ σούπα από πτερύγια καρχαρία που περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου υπερβαίνουν κατά 17% τα συνιστώμενα ποσοστά από τους οργανισμούς υγείας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι κυρίως για τις μέλλουσες μητέρες. Μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Rutgers μέτρησε τα επίπεδα ψευδαργύρου σε διάφορα είδη ψαριών στο Νιου Τζέρσεϊ. Ανακάλυψαν ότι οι περισσότεροι ρυγχοκαρχαρίες έχουν υψηλά επίπεδα και προειδοποιούν ότι κυρίως οι έγκυες θα πρέπει να αποφεύγουν τη συγκεκριμένη τροφή καθώς η λήψη της θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαταραχές συμπεριφοράς στα βρέφη και χαμηλότερα αποτελέσματα σε τεστ γνωστικών επιδόσεων.