14 τρόφιμα που βρίσκεις παντού και κρατάνε χρόνια!

14 τρόφιμα που βρίσκεις παντού και κρατάνε χρόνια!

Υπάρχουν τρόφιμα που μπορείτε να βρείτε οπουδήποτε, τα οποία κρατάνε χρόνια αν τα συντηρήσετε με τον σωστό τρόπο.

Η αγορά τους, μπορεί να σας κρατήσει αρκετό καιρό σπίτι και να σας εξοικονομήσει χρήματα. Δείτε ποια είναι αυτά παρακάτω:

  • Αρωματικά βότανα

Θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο και άλλα βότανα όταν είναι φρέσκα, κρατούν στην κατάψυξη για ένα ολόκληρο χρόνο. Αποξηραμένα κρατούν και περισσότερο, αρκεί να είναι κλεισμένα καλά σε γυάλινα βάζα.

  • Κατεψυγμένα φρούτα

Μπορείτε να επιλέξετε ανανά, φράουλες, διάφορα μούρα και να τα χρησιμοποιείτε είτε για γλυκά, για smoothies, ακόμα και για να τα φάτε όπως είναι. Στην τελευταία περίπτωση δώστε τους το χρόνο που χρειάζεται για να ξεπαγώσουν φυσικά. Τα φρούτα κρατάνε τουλάχιστον ένα χρόνο.

  • Κατεψυγμένα λαχανικά

Αρακάς, αγκινάρες, καλαμπόκι, φασολάκια και άλλα λαχανικά μπορούν να μείνουν τουλάχιστον δύο χρόνια στην κατάψυξη χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση τους.

  • Βούτυρα από ξηρούς καρπούς

Το φυστικοβούτυρο είναι το πιο διάσημο, αλλά πλέον στα σούπερ μάρκετ βρίσκει κανείς βούτυρο από κάσιους, από καρύδια και από φουντούκια. Εκτός από πολύ θρεπτικές τροφές, μπορούν να διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου και αν δεν τα έχουμε ανοίξει για τουλάχιστον δύο χρόνια.

  • Τουρσί

Από αγγουράκι μέχρι καρότα και πιπεριές φλωρίνης, τα τουρσιά μπορούν να μείνουν για τουλάχιστον δύο χρόνια στο ντουλάπι μας και να μην παραπονεθούν. Κρατάνε και αρκετό καιρό μετά το άνοιγμά τους, μέσα στο ψυγείο.

  • Ξηροί καρποί

Οι περισσότεροι ξηροί καρποί όταν είναι κλεισμένοι σε γυάλινο βαζάκι χωρίς να παίρνουν αέρα, μπορούν να κρατήσουν ακόμα και δύο χρόνια.

  • Όσπρια σε κονσέρβα

Τα φασόλια που βρίσκονται σε κονσέρβες έτοιμα μαγειρεμένα στα ράφια των Super Market αντέχουν ακόμα και τρία χρόνια. Δείτε τις ημερομηνίες παραγωγής και λήξης. Υπάρχουν και μαυρομάτικα και ρεβύθια.

  • Παστά ψάρια και τόνος σε κονσέρβα

Ο τόνος, οι σαρδέλες και άλλα παστά ψάρια, μπορούν να κρατήσουν για πάνω από δύο χρόνια στο ντουλάπι μας.

  • Ξύδι

Το ξύδι και το βαλσάμικο μπορούν αν είναι κλειστές οι συσκευασίες τους να παραμείνουν τουλάχιστον 4 χρόνια στο σπίτι σας χωρίς να χαλάσουν.

  • Όσπρια

Ένας καλός τρόπος να συντηρήσει κανείς όλα τα ξερά όσπρια, είναι να τα αφήσει μέσα στη συσκευασία τους και ανάμεσα τους μέσα στο ντουλάπι να βάλει μερικά δαφνόφυλλα. Ακόμα και αν υπάρχει μια μικρή τρύπα, η δάφνη δεν θα αφήσει το έντομο να πλησιάσει. Με αυτόν τον τρόπο, θα τα θυμηθείτε κάποια στιγμή στη μετακόμιση.

  • Μαύρη ζάχαρη

Καλά κλεισμένη μέσα σε ένα βάζο, η μαύρη ζάχαρη μπορεί να κρυσταλλώνει κάποιες φορές, αλλά δεν χαλάει και αντέχει για τουλάχιστον 3 χρόνια. Φυσικά ελέγχουμε πάντα πριν χρησιμοποιήσουμε.

  • Αλάτι

Δεν χαλάει με τίποτα αν δεν πάρει μέσα υγρασία. Το αλάτι είναι έτσι κι αλλιώς ένα εξαιρετικό φυσικό συντηρητικό τροφίμων.

  • Ρύζι

Αν αποθηκεύσετε το ρύζι σας σε ένα ξηρό και δροσερό μέρος, δεν χαλάει ποτέ και οποιαδήποτε στιγμή θα μπορείτε να απολαύσετε ένα ριζότο, μια σούπα ή ένα πιλάφι.

  • Μέλι
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το μέλι, ειδικά αν είναι καλής ποιότητας, δεν αλλοιώνεται στο χρόνο. Ένα μυστικό είναι να μην χρησιμοποιείτε το ίδιο μαχαίρι με αυτό που αλείψατε το ψωμί σας με βούτυρο και το μην τρώτε δεύτερη κουταλιά με το ίδιο κουτάλι. Ίχνη βουτύρου ή το σάλιο σας θα κάνει το μέλι να αλλοιωθεί. Διαφορετικά, ποτέ…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.