Και τι έμεινε για τα Χριστούγεννα; Λιγότερες από 210 ημέρες...

Έτρωγε μόνο πίτσα για 3 χρόνια: Η μυστηριώδης ασθένεια που του διέλυσε τη ζωή και η αποκάλυψη των εξετάσεων

Έτρωγε 470 πίτσες το χρόνο κάθε χρόνο

Έτρωγε μόνο πίτσα για 3 χρόνια: Η μυστηριώδης ασθένεια που του διέλυσε τη ζωή και η  αποκάλυψη των εξετάσεων

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Μπορεί η πίτσα να αποτελεί το αγαπημένο junk food εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο, όμως για τον 22χρονο Josh, έναν υποσχόμενο αθλητή του μπιτς βόλεϊ από τις ΗΠΑ, μετατράπηκε σε έναν εφιάλτη που παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή.

Η ιστορία του, που ήρθε στο φως μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή Freaky Eaters, σοκάρει και αναδεικνύει τους κινδύνους των ακραίων διατροφικών εθισμών.

800 κιλά πίτσα τον χρόνο

Ο Josh είχε αναπτύξει μια αδιανόητη εμμονή, καταναλώνοντας αποκλειστικά πίτσα για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Οι αριθμοί ζαλίζουν:

έτρωγε περίπου 469 ολόκληρες πίτσες τον χρόνο (σχεδόν 800 κιλά), ποσότητα 80 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο άνθρωπο. Όλη του η ενέργεια προερχόταν αποκλειστικά από λευκό αλεύρι, σάλτσα ντομάτας και εκατοντάδες κιλά λιωμένου τυριού.

Η μυστηριώδης ασθένεια που τον έστειλε στο κρεβάτι

Στα 19 του χρόνια, και ενώ βρισκόταν στο απόγειο της αθλητικής του καριέρας, η υγεία του κατέρρευσε απότομα. Κάθε πρωί ξυπνούσε με ανυπόφορους πονοκεφάλους, έντονες ταχυπαλμίες και τάση για εμετό. Για τρία ολόκληρα χρόνια, ο νεαρός περιπλανιόταν από γιατρό σε γιατρό, υποβαλλόμενος σε αμέτρητες εξετάσεις και μαγνητικές τομογραφίες, χωρίς κανείς να μπορεί να του δώσει μια σαφή διάγνωση.

Το αποτέλεσμα; Ο Josh αναγκάστηκε να παρατήσει το βόλεϊ, να εγκαταλείψει τις σπουδές του, έχασε τους φίλους του και βυθίστηκε σε βαριά κατάθλιψη, βρίσκοντας παρηγοριά… σε ακόμα περισσότερη πίτσα.

Η απόλυτη άρνηση και η παγίδα του εγκεφάλου

Το πιο παράδοξο στην ιστορία; Ο 22χρονος ήταν -και σε απόλυτο βαθμό μάλιστα- πεπεισμένος ότι η διατροφή του δεν είχε καμία σχέση με την κατάστασή του!

«Υπάρχουν πολύ πιο ανθυγιεινά φαγητά από την πίτσα», δήλωνε με σιγουριά, αρνούμενος να δει την πραγματικότητα.

Όπως εξήγησαν οι ειδικοί, ο Josh είχε πέσει θύμα μιας διπλής παγίδας:

Ψυχολογική: Χρησιμοποιούσε το φαγητό ως συναισθηματικό καταφύγιο για να διαχειριστεί το άγχος και την έλλειψη ελέγχου στη ζωή του.

Βιολογική: Η αντίδραση του οργανισμού του ήταν καθυστερημένη. Έτρωγε την πίτσα το βράδυ, ένιωθε προσωρινή απόλαυση και αρρώσταινε το επόμενο πρωί, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλός του να μην συνδέει άμεσα τα δύο γεγονότα.

Η αποκάλυψη των εξετάσεων: Το τυρί λειτουργούσε ως «δηλητήριο»

Η λύση δόθηκε όταν ειδικοί διατροφολόγοι τον υπέβαλαν σε εξειδικευμένες αιματολογικές εξετάσεις για καθυστερημένη τροφική ευαισθησία (delayed food sensitivity).

Τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά. Επειδή ο Josh έτρωγε την ίδια ακριβώς τροφή επί χρόνια, το ανοσοποιητικό του σύστημα είχε αναπτύξει μια ακραία, τοξική αντίδραση στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το τυρί της πίτσας είχε μετατραπεί σε «δηλητήριο» για το σώμα του, προκαλώντας του συστηματική φλεγμονή και όλα τα οργανικά συμπτώματα που τον είχαν καθηλώσει. Παράλληλα, αυτή η ευαισθησία δημιουργούσε έναν βιολογικό εθισμό, αναγκάζοντας τον οργανισμό του να ζητάει απεγνωσμένα την ίδια τροφή που τον κατέστρεφε.

Η επιστροφή στη ζωή

Η θέα της πραγματικότητας λειτούργησε ως «σοκ». Αφού οι ειδικοί του παρουσίασαν σε έναν κουβά τα 36 κιλά καθαρού λίπους που έβαζε στο σώμα του ετησίως, ο Josh πήρε την απόφαση να κόψει την πίτσα «μαχαίρι».

Μέσα σε μόλις πέντε ημέρες αποτοξίνωσης και στροφής σε μια ισορροπημένη διατροφή με λαχανικά και καθαρή πρωτεΐνη, οι καθημερινοί εμετοί και οι πονοκέφαλοι εξαφανίστηκαν.

«Ένιωσα ότι κοίταξα τον θάνατο στα μάτια και έκανα μια επιλογή. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τόσο καιρό ο εχθρός μου ήταν η πίτσα», δήλωσε ο ίδιος, έχοντας πλέον κερδίσει πίσω τη ζωή και το μέλλον του.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.