Νέα έρευνα αποκαλύπτει τους σημαντικούς λόγους που δε πρέπει να παραλείπουμε το πρωινό

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τους σημαντικούς λόγους που δε πρέπει να παραλείπουμε το πρωινό

Οι περισσότεροι, μέχρι πρότινος, ξέραμε πως αν παραλείπουμε το πρωινό, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουμε προβλήματος με το βάρος μας, καθώς θα πεινάμε περισσότερο μέσα στη μέρα με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε και περισσότερες θερμίδες.

​Ωστόσο, τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά και η αύξηση βάρους μάλλον είναι το μικρότερο κακό που μπορεί να σας συμβεί αν δεν τρώτε πρωινό.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology συνδέει την παράλειψη του πρωινού γεύματος με τα πρώτα στάδια αθηροσκλήρωσης ή την σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών!

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες περίπου 4.000 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 40-54 ετών, που ζουν στην Ισπανία. Στη συνέχεια τους χώρισαν σε 3 ομάδες, ανάλογα με τον αριθμό των θερμίδων που κατανάλωναν το πρωί: η πρώτη ομάδα κατανάλωνε λιγότερο από 5% των ημερήσιων θερμίδων το πρωί, η δεύτερη από 5% έως 20% και η τρίτη ομάδα περισσότερο από 20%.

Από αυτούς μόνο το 3% των συμμετεχόντων ανήκε στην πρώτη κατηγορία (λιγότερο του 5% των ημερήσιων θερμίδων καταναλωνόταν το πρωί ή αλλιώς δεν έτρωγαν πρωινό αλλά έπιναν μόνο καφέ, χυμό ή κάποιο άλλο ρόφημα), ενώ η πλειοψηφία -το 69% των συμμετεχόντων- έτρωγαν πρωινό με λίγες θερμίδες, όπως τοστ ή κάποιο αρτοποίημα και το υπόλοιπο 28% έτρωγαν ένα πραγματικά πλήρες γεύμα.

Οι ερευνητές δεν ανέλυσαν περαιτέρω το πρωινό κάθε ομάδας, αλλά είναι πιθανό ότι αυτά που χαρακτηρίστηκαν ως πλήρες γεύμα, περιελάμβαναν σε γενικές γραμμές όσο συστήνουν οι διατροφολόγοι για το πρώτο γεύμα της μέρας, όπως περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και φρούτα, καθώς και λιγότερα επεξεργασμένα δημητριακά και πρόσθετα σάκχαρα.

Από την άλλη, όσοι κατατάσσονταν στις δύο πρώτες κατηγορίες -δεν έτρωγαν καθόλου πρωινό ή έτρωγαν πολύ λίγο- ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Επιπλέον, όσοι κατανάλωναν λιγότερο από 5% των ημερήσιων θερμίδων το πρωί (δεν έτρωγαν πρωινό δηλαδή) είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αθηροσκλήρωση σε σχέση με όσους έτρωγαν πλήρες γεύμα το πρωί, με τις αρτηρίες τους να έχουν εμφανίσει πρώιμα ίχνη πλάκας σε διάφορα σημεία. Επιπλέον και όσοι κατανάλωναν πρωινό χαμηλών θερμίδων είχαν αυξημένο κίνδυνο να συσσωρευθεί πλάκα στις αρτηρίες τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Το σημαντικό μήνυμα αυτής της μελέτης, είναι ότι η παράλειψη του πρωινού είναι δείκτης κακής διατροφής και τρόπου ζωής, που συνδέονται με εμφάνιση αθηροσκλήρωσης» ανέφεραν οι ερευνητές, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να εκπαιδευτεί ο κόσμος για απλές αλλαγές στη διατροφή, όπως ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό που προστατεύει από επικίνδυνες ασθένειες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.