ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Τα τρόφιμα που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Τα τρόφιμα που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του

Σχεδόν 800.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες βιώνουν εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο.

Παρόλο που ορισμένοι παράγοντες κινδύνου εκτείνονται πέραν από τον ανθρώπινο έλεγχο, υπάρχουν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μειώνουν τον κίνδυνο, όπως η αποφυγή του καπνίσματος, η μείωση του αλατιού και ο τρόπος διατροφής, σύμφωνα με το wikihealth.

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Ο τρόπος διατροφής παίζει καθοριστικό ρόλο στην μείωση του κίνδυνου εγκεφαλικού επεισοδίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι διατροφικές προσεγγίσεις για τη διακοπή της υπέρτασης (δίαιτα DASH) σχεδιάστηκαν αρχικά για την καταπολέμηση της υπέρτασης, αλλά, νοουμένου ότι η υπέρταση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, αυτό το διατροφικό πρότυπο μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η δίαιτα DASH δίνει έμφαση σε τρόφιμα:

  • Ολικής αλέσεως
  • Φρούτα και λαχανικά
  • Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά
  • Άπαχα κρέατα
  • Ξηρούς καρπούς και σπόρους

Ποια τρόφιμα μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

1. Φυσικός χυμός πορτοκάλι

Ο φυσικός χυμός πορτοκαλιού είναι πλούσιος σε κάλιο, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Περιέχει επίσης φυτικές ενώσεις που ονομάζονται φλαβονοειδή, οι οποίες είναι εξίσου ευεργετικές. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, η υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών συνδέεται με 22% μειωμένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου στους άνδρες και 19% μειωμένο κίνδυνο στις γυναίκες.

2. Καρύδια

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι συγκριτικά με τα άτομα που δεν καταναλώνουν ξηρούς καρπούς, όπως τα καρύδια, τα άτομα που καταναλώνουν συχνά ξηρούς καρπούς (μια χούφτα την ημέρα), διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ομοίως, μια ανασκόπηση 14ων μελετών διαπιστωσε ότι η κατανάλωση καρυδιών και άλλων ξηρών καρπών μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

3. Φράουλες

Η φράουλα είναι μια γλυκιά απόλαυση με μόλις 8 γραμμάρια ζάχαρης, που εκτός από την γεύση που προσφέρει, προστατεύει και τον εγκέφαλο. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι φράουλες περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικής φεσετίνης, η οποία δυνητικά μπορεί να αποτρέψει το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

4. Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν φυσική πηγή των βασικών θρεπτικών συστατικών που πρεσβεύει η διατροφή DASH, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

5. Τσάι

Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσο περισσότερο τσάι πίνει κάποιος, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος που διατρέχει για εγκεφαλικό επεισόδιο. Αφήστε λοιπόν στην άκρη την σόδα και αρχίστε να καταναλώνετε τσάι, μαύρο ή πράσινο, ζεστό ή παγωμένο, δεν έχει καμία σημασία. Τα ευεργετικά του αποτελέσματα θα είναι ακριβώς τα ίδια για την καρδιά και τον εγκέφαλο σας.

6. Μαύρη σοκολάτα

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, τρεις μερίδες (30 γραμμάρια ανά μερίδα) μαύρης σοκολάτας την εβδομάδα, είναι αρκετές για να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Σημειώνεται ότι η περεταίρω κατανάλωση μαύρης σοκολάτας δεν αυξάνει το προστατευτικό αποτέλεσμα, οπότε περιοριστείτε στις τρεις μερίδες.

7. Ψάρια και οστρακοειδή

Νοουμένου ότι δεν είναι τηγανιτά, τα ψάρια και τα οστρακοειδή είναι ένας καλός τρόπος προστασίας από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η American Heart Association συνιστά την κατανάλωση δύο μερίδων θαλασσινών την εβδομάδα για περεταίρω υποστήριξη της καρδιάς και μείωση του κίνδυνου καρδιακής ανεπάρκειας, στεφανιαίας νόσου, ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και ξαφνικού θανάτου από καρδιά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.