Αυτός είναι ο λόγος που παχαίνουμε περισσότερο το καλοκαίρι

Αυτός είναι ο λόγος που παχαίνουμε περισσότερο το καλοκαίρι

Ενώ ο περισσότερος κόσμος κάνει δίαιτα για να βγει στην παραλία το καλοκαίρι, συνήθως αντί να αδυνατίζει παχαίνει. Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν η όρεξη θα έπρεπε να μειώνεται. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει.

Γιατί;

Η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, Κλειώ Δημητριάδου, παρουσιάζει τα πιο σημαντικά «λάθη» που κάνουμε κατά την καλοκαιρινή μας διατροφή, τα οποία στέκονται εμπόδιο στον στόχο μας για απώλεια βάρους.

Η ανάγκη για δροσιά

Οι θερμίδες ξεκινούν στα συσκευασμένα παγωτά από περίπου 100 όταν πρόκειται για κάποιο παγωτό με χαμηλά λιπαρά και υποκατάστατο ζάχαρης και φτάνουν ακόμα και τις 400-500 όταν μιλάμε για μεγαλύτερες συσκευασίες και πιο ενισχυμένες συνταγές (βλ. ξηροί καρποί, σιρόπια κλπ). Στα χύμα παγωτά η μια μπάλα σορμπέ παγωτό μας δίνει περίπου 100 θερμίδες και φτάνουμε τις 250 για τα παρφέ.

Πιο ύποπτα από τα παγωτά είναι τα milk shakes, όπου οι γρανίτες ξεκινούν από 150 θερμίδες για να καταλήξουν στις 400-500. Στην ίδια κατηγορία βρίσκουμε και τα milkshakes που περιέχουν καφέ.

Μιλώντας, όμως για δροσιά και ποτά πρέπει να αναφερθούμε και στα διάφορα cocktails που συνήθως καταναλώνουμε το καλοκαίρι. Η παγίδα κρύβεται στα “μοδάτα” σκευάσματα του κάθε barman, όπου έχουμε συνδυασμό των γρανιτών ή των cocktails με αλκοόλ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα mojito μας δίνει 220 θερμίδες, ένα daiquiri 300, μια margarita 230 και μια pina colada 300. Και αυτοί οι υπολογισμοί αφορούν το ένα ποτό κάθε φορά! Να σημειωθεί επίσης ότι μια μπύρα έχει περίπου 150 θερμίδες.

Αν αναλογιστούμε ότι μια μέση γυναίκα πρέπει να προσλαμβάνει περίπου 2000 θερμίδες και ένας μέσος άντρας περίπου 2500/ημέρα, όλα όσα αναφέραμε ξεπερνούν το 10% των ημερήσιων αναγκών!

Η χαλάρωση στην ταβέρνα

Στη συνήθη παραγγελία έχουμε οπωσδήποτε πατάτες τηγανητές (500 θερμίδες), χωριάτικη σαλάτα (300-500 θερμίδες ανάλογα με το λάδι), καλαμαράκια τηγανητά (300 θερμίδες), κάποιο ψάρι τηγανητό (300-400 θερμίδες) και ψωμάκι βουτηγμένο στο λαδάκι της χωριάτικης (1 φέτα ψωμί = 80 θερμίδες και 1 κουτ. της σούπας λάδι = 135 θερμίδες).

Ένα άτομο δε θα τα φάει όλα αυτά μόνο του για μεσημεριανό αλλά αν σκεφτούμε πως στις διακοπές τυχαίνει να κάτσουμε και μεσημέρι και το βράδυ για να «τσιμπήσουμε», το άθροισμα των θερμίδων ξεφεύγει αρκετά. Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίσουμε το συνοδευτικό κρασάκι ή ουζάκι.

Για όποιον θέλει βέβαια, να διατηρήσει τη σιλουέτα του, υπάρχουν και οι πιο light λύσεις όπως είναι το χταπόδι στα κάρβουνα ή οι βραστές ή ψητές γαρίδες (150 – 200 θερμίδες) και το ψητό ψάρι (150 – 250 θερμίδες).

Τα φαγητά του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους και τα διάφορα «λαδερά». Σίγουρα και αυτά αποδίδουν αρκετές θερμίδες αλλά ας μην ξεχνάμε πως μεγάλο μέρος της θερμιδικής τους αξίας προκύπτει από το λάδι που χρησιμοποιούμε. Αν τα καταναλώνουμε λοιπόν, στο σπίτι, έχουμε τη δυνατότητα να τα ετοιμάσουμε σαν πραγματικά ελαφρά γεύματα. Τα γεμιστά για παράδειγμα μας δίνουν 200-250 θερμίδες το καθένα αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ψημένη ντομάτα μας δίνει το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο. Τα φασολάκια επίσης, όπως και το ιμάμ και το μπριάμ αποδίδουν 250-350 θερμίδες ανά μερίδα και έχουμε και την επιλογή να αφήσουμε και λίγο λάδι στον πάτο του πιάτου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.