Αχ, βρε Κίμπερλι, τη ζωή σου να΄χα! Λούσα, βόλτες, μπουζούκια και μερικά εκατομμύρια ιθαγενείς στα πόδια σου...

Απώλεια βάρους: Τι συμβαίνει αν καταναλώσετε μια χούφτα σπανάκι νωρίς το πρωί

Μπορεί το σπανάκι να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Απώλεια βάρους: Τι συμβαίνει αν καταναλώσετε μια χούφτα σπανάκι νωρίς το πρωί

Το σπανάκι είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα χαμηλό σε θερμίδες.

Παρ’ όλα αυτά, μια νέα τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά στο TikTok, προτείνει ότι η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας σπανακιού το πρωί μπορεί να μειώσει την επιθυμία για ανθυγιεινά σνακ αργότερα μέσα στην ημέρα.

Αυτή η ιδέα έχει κερδίσει δημοτικότητα στα κοινωνικά δίκτυα ως μια απλή μέθοδος για να «εκπαιδεύσετε» τους γευστικούς σας κάλυκες και να ενθαρρύνετε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μπορεί το σπανάκι να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Ναι, το σπανάκι μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε θερμίδες και της υψηλής πυκνότητας φυτικών ινών, που προάγουν τον κορεσμό και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών χωρίς να συμβάλλουν στην αύξηση του λίπους.

Το σπανάκι είναι πάνω από 90% νερό και εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες, καθιστώντας το ιδανικό για την αύξηση του όγκου των τροφίμων χωρίς αύξηση του θερμιδικού φορτίου. Ταυτόχρονα, η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες επιβραδύνει την πέψη και βοηθά στον έλεγχο της πείνας. Η παρουσία ενώσεων όπως τα θυλακοειδή (thylakoids), που επηρεάζουν τις ορμόνες της όρεξης, μπορεί επίσης να προσφέρει πρόσθετα μεταβολικά οφέλη.

Βασικοί λόγοι για τους οποίους το σπανάκι υποστηρίζει την απώλεια βάρους:

  • Πολύ χαμηλό σε θερμίδες (~23 kcal ανά 100 γραμμάρια)
  • Υψηλό σε φυτικές ίνες, που προάγουν την πληρότητα
  • Περιέχει θυλακοειδή, τα οποία μπορεί να καθυστερήσουν την πέψη του λίπους και να καταστέλλουν την όρεξη
  • Πλούσιο σε σίδηρο και μαγνήσιο, που υποστηρίζουν την παραγωγή ενέργειας
  • Το προφίλ πυκνότητας σε θρεπτικά συστατικά υποστηρίζει τον υγιή μεταβολισμό

Τι θα συμβεί αν φάτε σπανάκι μόλις ξυπνήσετε το πρωί;

Το να ξεκινάτε τη μέρα σας με σπανάκι μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές σας επιλογές αργότερα, προετοιμάζοντας τον ουρανίσκο σας προς πιο υγιεινές επιλογές, σύμφωνα με νέα έρευνα για την αισθητηριακή ρύθμιση και τις γευστικές προτιμήσεις.

Η θεωρία, που υποστηρίζεται από μελέτες πρώιμου σταδίου, υποδηλώνει ότι το ξεκίνημα της ημέρας με πικρά ή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά χόρτα μπορεί να επηρεάσει το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, που συνδέεται με την ντοπαμίνη. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να κάνει τον εγκέφαλο να συσχετίσει αυτά τα τρόφιμα με ικανοποίηση, μειώνοντας την επιθυμία για εξαιρετικά επεξεργασμένα σνακ.

Αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους, ο μηχανισμός είναι εύλογος:

  • Το σπανάκι περιέχει πικρές φυτοχημικές ουσίες (π.χ. γλυκουρονίδια) που διεγείρουν τα πεπτικά ένζυμα και τη σηματοδότηση της διόδου εντέρου-εγκεφάλου
  • Η κατανάλωση λαχανικών το πρωί μπορεί να ενισχύσει τις υγιεινές γευστικές προτιμήσεις
  • Η συνήθεια αυτή μπορεί επίσης να μειώσει την εγκεφαλική ανταμοιβή με παραγωγή ντοπαμίνης, που συνδέεται με ζαχαρούχα ή λιπαρά τρόφιμα αργότερα μέσα στην ημέρα

Ποια θρεπτικά συστατικά στο σπανάκι συμβάλλουν στον έλεγχο του βάρους και της όρεξης;

Το σπανάκι προσφέρει ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών, που υποστηρίζουν την υγιή ρύθμιση βάρους, την ισορροπία των ορμονών και τον ενεργειακό μεταβολισμό. Αυτά περιλαμβάνουν τόσο παράγοντες που σχετίζονται με μακροθρεπτικά συστατικά (όπως οι φυτικές ίνες) όσο και βασικά μικροθρεπτικά συστατικά, που εμπλέκονται στη ρύθμιση της όρεξης και της γλυκόζης.

Υπάρχουν αποδείξεις ότι το σπανάκι μπορεί να «εκπαιδεύσει» τους γευστικούς κάλυκες;

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η συνεχής έκθεση σε πικρά χόρτα -όπως το σπανάκι- μπορεί πράγματι να αναδιαμορφώσει τις διατροφικές σας προτιμήσεις με την πάροδο του χρόνου. Αν αυτό δεν αφορά αποκλειστικά το σπανάκι, ως αποτέλεσμα συνδέεται με τη ρύθμιση συμπεριφορών και τους νευροχημικούς βρόχους ανταμοιβής.

Οι ειδικοί προτείνουν ότι με επαναλαμβανόμενη κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορείτε να:

  • Επανασυνδέσετε τις αποκρίσεις ντοπαμίνης που σχετίζονται με την ανταμοιβή και τις λιγούρες
  • Μειώσετε τις λιγούρες για εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή αλάτι
  • Αυξήσετε την ανοχή και τελικά την απόλαυση πικρών ή πλούσιων σε φυτικές ίνες τροφών

Αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες, για να επιβεβαιωθούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στους ανθρώπους, η ιδέα ευθυγραμμίζεται με τις ευρύτερες αρχές της προσεκτικής διατροφής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.