Αυτό είναι το όσπριο που ρίχνει την πίεση και τη χοληστερόλη

Παρά το γεγονός, ότι δεν είναι τόσο δημοφιλή όσο τα φασόλια, αποτελούν ένα σημαντικό μέλος της οικογένειας των οσπρίων

Αυτό είναι το όσπριο που ρίχνει την πίεση και τη χοληστερόλη

Τα όσπρια, θεωρούνται ιδιαίτερα υγιεινή διατροφική επιλογή με ολοένα και περισσότερους επιστήμονες να εντοπίζουν τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρουν στην υγεία και την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Υπάρχει όμως ένα όσπριο, που αναδεικνύεται σε διατροφικό θησαυρό.

Παρά το γεγονός, ότι δεν είναι τόσο δημοφιλή όσο τα φασόλια, αποτελούν ένα σημαντικό μέλος της οικογένειας των οσπρίων, αναφέρει στο eatthis.com , η διατροφολόγος, Lindsay Tigar και προσθέτει πως, τα ρεβύθια είναι πλούσια πηγή βιταμινών, ανόργανων συστατικών και φυτικών ινών. Αυτό το όσπριο, πρσφέρει ποικίλα οφέλη για την υγεία μας, όπως βελτίωση της πέψης, καλύτερη διαχείριση του βάρους μας, αλλά και μείωση του κινδύνου διαφόρων ασθενειών.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και αποτελούν μια εξαιρετική αντικατάσταση του κρέατος σε χορτοφαγικές και vegan δίαιτες.

Το όσπριο που ρίχνει πίεση, χοληστερόλη και ταυτόχρονα αδυνατίζει
Τα ρεβύθια είναι μια θαυμάσια πηγή μαγγανίου. Περιέχουν επιπλέον απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι η θειαμίνη, το μαγνήσιο και ο φώσφορος, που θωρακίζουν την υγεία μας. Το μαγγάνιο λειτουργεί ως ένας βασικός συντελεστής στον οργανισμό μας και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας. Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό για την ενίσχυση και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Έχουν πολλαπλά οφέλη για το πεπτικό μας σύστημα
Τα ρεβύθια, όπως και τα άλλα όσπρια βέβαια, μπορεί να προκαλέσουν εντερικά αέρια. Αυτό θεωρείται ένα από τα αρνητικά αποτελέσματα, που σχετίζονται με τη συχνότερη κατανάλωση τους. Ακόμα κι έτσι όμως, τα ρεβύθια μπορούν να έχουν πολλαπλά πλεονεκτήματα για την υγεία μας, ακόμη και για όσους έχουν εντερικά προβλήματα.

Μια αξιολόγηση που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition, ανέφερε ότι οι δίαιτες που περιέχουν στο μενού τους ρεβύθια μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου. Αυτό συμβαίνει επειδή βοηθούν στην κίνηση των τροφών από το πεπτικό σύστημα και στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας.

Γερά και υγιή οστά
Αν θέλετε να έχετε γερά οστά, είναι καιρός να συμπεριλάβετε τα ρεβύθια στην καθημερινή σας διατροφή. Είναι πραγματικά μία από τις καλύτερες τροφές για την υγεία των οστών μας. Περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης Κ αλλά και ασβεστίου και βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών από τον οργανισμό. Συμβάλουν επίσης στην προστασία από πολλές καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά, ενισχύοντας παράλληλα τα οστά μας.

Μειώνουν τη χοληστερόλη
Μια μικρή μελέτη, βρήκε ότι οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλότερη «κακή»-LDL χοληστερόλη στο αίμα όταν ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε ρεβύθια, συγκριτικά με διατροφή με επιπλέον σιτάρι, για πέντε εβδομάδες. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι φυτικές ίνες μπορεί να είναι και εδώ υπεύθυνες για τη μείωση της LDL χοληστερόλης.

Ευεργετικά για το διαβήτη
Τα άτομα που καταναλώνουν γενικά όσπρια, είναι λιγότερο επιρρεπή να γίνουν διαβητικοί τύπου 2, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε σε έκθεση του «American Journal of Clinical Nutrition». Οι γυναίκες που έτρωγαν όσπρια όπως τα ρεβύθια, είχαν 40% λιγότερη τάση να πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έτρωγαν όσπρια. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα ρεβύθια διασπούν σταδιακά τους υδατάνθρακες και όχι απότομα. Μειώνοντας έτσι τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας στη σταθερή αύξηση και τη διατήρηση των υγιών επιπέδων του.

Μπορούν να βοηθήσουν να διαχειριστείτε το βάρος σας
Τα ρεβύθια έχουν αρκετές ιδιότητες που μπορεί να σας βοηθήσουν να ελέγξετε το βάρος σας, γιατί έχουν χαμηλές θερμίδες σε σχέση με την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες στα ρεβύθια μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση του βάρους.

Μια μελέτη έδειξε μάλιστα, πως όσοι έτρωγαν ρεβίθια ήταν 53% λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκοι. Ενώ παράλληλα, εμφάνισαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και βάρους, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν.

Επιπλέον, μια διαφορετική ανάλυση διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν τουλάχιστον μία μερίδα όσπρια όπως τα ρεβύθια, έχασαν 25% περισσότερο βάρος από εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου όσπρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ρυθμίζουν τα ορμονικά επίπεδα στις γυναίκες
Το όσπριο αυτό επίσης, είναι μια πολύ καλή πηγή σε θρεπτικά συστατικά και ειδικά σε φυτοοιστρογόνα, αλλά και σαπωνίνες. Αυτά είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Αυτό λοιπόν το εκπληκτικό όσπριο, προστατεύει από την οστεοπόρωση διατηρώντας σε καλό επίπεδο τα οιστρογόνα .

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.