ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Δείτε πως επηρεάζουν την υγεία σας τα ροφήματα που πίνετε εάν έχετε αυξημένο σάκχαρο

Ποια δρουν επιβαρυντικά και ποια προστατευτικά

Δείτε πως επηρεάζουν την υγεία σας τα ροφήματα που πίνετε εάν έχετε αυξημένο σάκχαρο

Αν πάσχετε από τύπου 2 διαβήτη, προσέξτε τα ροφήματα που καταναλώνετε. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ορισμένα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ άλλα δρουν προστατευτικά. Τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, δε, τον έχουν στον κίνδυνο αναπτύξεως καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως το έμφραγμα.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται με τον τρόπο ζωής και την παχυσαρκία. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την συνηθέστερη αιτία θανάτου των πασχόντων από αυτόν. Αιτία είναι οι βλάβες που προκαλεί στα αγγεία του αίματος και στα νεύρα το αυξημένο σάκχαρο (ή γλυκόζη).

Η νέα μελέτη εξέτασε την δυνητική συσχέτιση ανάμεσα στη νόσο και στα ροφήματα που καταναλώνουν οι ασθενείς.

«Ορισμένα ροφήματα είναι ξεκάθαρα πιο ωφέλιμα από άλλα», δήλωσε αναπληρωτής καθηγητής Διατροφής & Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. «Βάσει των ευρημάτων μας θα έλεγα ότι πιο ωφέλιμος είναι ο μαύρος καφές, το τσάι χωρίς ζάχαρη και το σκέτο νερό. Αντιθέτως, πιο επιβαρυντικά είναι όλα τα ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης, ακόμα και οι φρουτοχυμοί. Το ίδιο και το πλήρες γάλα, που περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά».

Τα υπόλοιπα ροφήματα (λίγων λιπαρών γάλα, φρέσκοι φρουτοχυμοί, λάιτ αναψυκτικά) βρίσκονται στο ενδιάμεσο, πρόσθεσε.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ). Οι ερευνητές ενέταξαν σε αυτήν 15.486 άνδρες και γυναίκες, που έπασχαν από τύπου 2 διαβήτη. https://www.bmj.com/content/381/bmj-2022-073406

Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 61 έτη (επομένως, οι μισοί ήταν νεότεροι και οι υπόλοιποι μεγαλύτεροι από αυτό). Το σχεδόν 75% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.

Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί 18,5 χρόνια, κατά μέσον όρο. Κάθε 2-4 χρόνια οι εθελοντές συμπλήρωναν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής. Μεταξύ άλλων απαντούσαν σε ερωτήματα για οκτώ διαφορετικά ροφήματα:

  • Αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά
  • Καφέ
  • Χυμούς φρούτων
  • Λίγων λιπαρών και πλήρες γάλα
  • Σκέτο νερό
  • Τσάι
  • Ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης
  • Παραδείγματα ροφημάτων με προσθήκη ζάχαρης ήταν:
  • Τα αναψυκτικά με καφεΐνη
  • Τα αναψυκτικά χωρίς καφεΐνη
  • Οι φρουτοχυμοί με ζάχαρη, όπως οι λεμονάδες
  • Τα κοκτέιλ φρούτων με ζάχαρη

Η κατανάλωση έστω και ενός τέτοιου ροφήματος την ημέρα, θεωρήθηκε ως υψηλή. Αντιθέτως, ως χαμηλή θεωρήθηκε η κατανάλωση λιγότερου από 1 φλιτζανιού ή ποτηριού τον μήνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.