ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Διατροφή: Προσοχή σε αυτά τα τρία λάθη που οδηγούν σε διαβήτη

Ποιοι διατροφικοί παράγοντες είναι πιο επιβαρυντικοί

Διατροφή: Προσοχή σε αυτά τα τρία λάθη που οδηγούν σε διαβήτη

Επτά στα δέκα νέα κρούσματα διαβήτη τύπου 2 σε όλο τον κόσμο οφείλονται στην κακή διατροφή, ορισμένα χαρακτηριστικά της οποίας είναι πραγματικά καταστροφικά για τη λειτουργία του παγκρέατος, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μεγάλη ανάλυση που πραγματοποίησαν εντόπισαν τρεις διατροφικές συνήθειες οι οποίες είναι οι χειρότερες απ’ όλες.

Η ανάλυσή τους βασίστηκε σε δεδομένα για τη διατροφή σε 184 χώρες του κόσμου. Τα δεδομένα αφορούσαν την περίοδο 1990-2018. Οι ερευνητές εστιάστηκαν στην επίδραση 11 διαφορετικών διατροφικών συνηθειών, άλλες εκ των οποίων είναι προστατευτικές και άλλες επιβαρυντικές. Οι συνήθειες αυτές είναι:

  • Η ανεπαρκής κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως
  • Η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών (ρυζιού και σιτηρών)
  • Η υπερκατανάλωση επεξεργασμένων κρεατικών
  • Η υπερκατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος
  • Η ανεπαρκής κατανάλωση γιαουρτιού
  • Η υπερκατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη
  • Η υπερκατανάλωση πατάτας
  • Η ανεπαρκής κατανάλωση φρούτων
  • Η ανεπαρκής κατανάλωση ξηρών καρπών και σπόρων
  • Η ανεπαρκής κατανάλωση μη αμυλούχων λαχανικών
  • Η υπερκατανάλωση φρουτοχυμών

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine. Όπως γράφουν, η κακή διατροφή ευθύνεται ετησίως για 14,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα διαβήτη σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 70,3% των ετήσιων κρουσμάτων της νόσου.

Η υπερκατανάλωση έξι επιβλαβών τροφίμων (επεξεργασμένα δημητριακά και κρεατικά, κόκκινο κρέας, αναψυκτικά με ζάχαρη, πατάτες, φρουτοχυμοί) συνέβαλλε στο 60,8% από αυτά τα κρούσματα.

Αντίστοιχα, η ανεπαρκής κατανάλωση προστατευτικών τροφίμων (δημητριακά ολικής, γιαούρτι, φρούτα, μη-αμυλούχα λαχανικά, ξηροί καρποί/σπόροι) συμμετείχε στο 39,2%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ναι μεν κάποιοι παράγοντες στην ημερήσια διατροφή είναι χειρότεροι, αλλά συμβάλλουν πολλαπλοί για να αναπτυχθεί ο διαβήτης.

Ποιοι ήταν λοιπόν οι τρεις παράγοντες στην καθημερινή διατροφή μας που ευθύνονται περισσότερο για την παγκόσμια αύξηση στα κρούσματα διαβήτη; Οι εξής (κατά σειράν βαρύτητος):

  • Η ανεπαρκής κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως
  • Η υπερκατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών
  • Η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων κρεατικών

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η φτωχή ποιότητα των υδατανθράκων (δημητριακών) στη διατροφή είναι κύρια αιτία του διαβήτη τύπου 2 σε όλο τον κόσμο. Επομένως αν αντιμετωπιστεί αυτή η παράμετρος στη διατροφή, μπορεί να μειωθεί η επίπτωση της νόσου», δήλωσε καθηγητής Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.